20 dec. 2022 | 11:55

Ce este Mărul lui Adam, la ce ne ajută și de ce nu este o caracteristică exclusiv masculină

ACTUALITATE
Ce este Mărul lui Adam, la ce ne ajută și de ce nu este o caracteristică exclusiv masculină

Cu siguranță ai auzit de Mărul lui Adam și știi, într-o oarecare măsură, ce este acesta. Ceea ce s-ar putea să fie un mister pentru tine este motivul pentru care unii oameni îl au, iar alții nu.

Mărul lui Adam este un „nod” situat la mijlocul gâtului multor adulți.

Aceasta este doar una dintre multele schimbările de care avem parte în timpul pubertății. Orice persoană, indiferent de sex și gen, poate avea Mărul lui Adam, în ciuda faptului că, în credința populară, este o caracteristică specifică bărbaților.

Ce-i drept, există un fir de adevăr și aici, de vreme ce, în general, bărbații sunt cei care îl au, însă poate să apară și la femei.

În limbaj medical, aceasta este cunoscută ca fiind o proeminența laringiană a cartilajului tiroidian, adică un țesut dur și flexibil care se află în „cutia” vocală.

Copiii nu au un Măr al lui Adam

De regulă, copiii nu au un Măr al lui Adam vizibil, deoarece este una dintre schimbările specifice pubertății.

Pe măsură ce Mărul lui Adam devine mai proeminent, se crede că acesta joacă un rol în maturizarea vocii, scăzând-o cu câteva octave.

Acesta poate fi motivul pentru care oamenii care au Mărul lui Adam au, de obicei, și o voce mai joasă decât persoanele care nu îl au sau, în funcție de caz, nu este atât de vizibil.

Cartilajul tiroidian își schimbă forma la ambele sexe, dar pentru bărbați schimbarea este, de obicei, mai pronunțată, ceea ce înseamnă că Mărul lui Adam devine mult mai vizibil. Chiar și așa, nu este exclusiv destinat bărbaților, ci și unora dintre femei.

În mod evident, nu trebuie să mai explicăm de unde vine denumirea de „Mărul lui Adam”, aceasta avându-și originea în povestea din Biblie care vorbește despre crearea omenirii și despre mărul pe care a Adam a fost convins de Eva să îl muște, la îndemnul inițial al șarpelui.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele