21 apr. 2022 | 08:35

Ce efecte a avut pandemia asupra forței de muncă: cum arată statisticile

ACTUALITATE
Ce efecte a avut pandemia asupra forței de muncă: cum arată statisticile

Forța de muncă va suferi probleme în viitorul apropiat. Majoritatea directorilor financiari (CFO) din Europa de Est (90%) estimează că se vor confrunta cu dificultăţi în privinţa forței de muncă. De asemenea, peste 60% dintre aceştia consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi deficitul rezultat în aprovizionare şi producţie.

Ca referință, CFO Panel 2022 evidenţiază tendinţele actuale în domeniul finanţelor şi oferă informaţii despre provocările cu care se confruntă în prezent directorii financiari.

Efectele pandemiei asupra forței de muncă

Așadar, conform studiului CFO Panel 2022, realizat de o companie de consultanţă în management, şase din zece respondenţi (peste 60%) au declarat că afacerile pe care le gestionează au revenit la nivelul anterior pandemiei. În același timp, la nivel internaţional, mai mult de jumătate dintre intervievaţi sunt de părere că pandemia a avut un efect pozitiv asupra companiilor.

Mai mult, majoritatea celor chestionaţi au spus că se vor confrunta cu dificultăţi în privinţa forţei de muncă. Forța de muncă va trebui pregătită pentru provocări viitoare. În acest context, mai mult de 60% dintre directorii financiari consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi deficitul rezultat în aprovizionare şi producţie, iar peste 55% că schimbările de politică economică (lockdown, conflicte comerciale, alegeri etc.) vor reprezenta un risc pentru viitor.

În cadrul aceluiași studiu, 80% dintre cei intervievaţi cred că pot ieşi din impasul creat de pandemie printr-o serie de oportunităţi, Printre acestea se numără creşterea investiţiilor în automatizare şi digitalizare. În plus, peste 70% dintre respondenți susţin că îi va ajuta introducerea modelelor moderne de lucru (de acasă şi hibrid).

Se caută angajați, în toată România: situația fără precedent trădează dezastrul din piața muncii

Angajatorii români se confruntă cu o situație fără precedent. Scot ”la bătaie” un număr record de posturi, mai multe ca niciodată, dar numărul celor care se grăbesc să le ocupe este din ce în ce mai mic.

Luna martie a venit în România cu un nou record în materie de oferte din piața muncii, disponibilitatea locurilor de muncă depășind toate datele înregistrate până acum, chiar și din perioada premergătoare pandemiei. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, oferta a crescut cu aproape 50% și trădează o creștere semnificativă a activității din piața muncii.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele