Se caută angajați, în toată România: situația fără precedent trădează dezastrul din piața muncii

Se caută angajați, în toată România: situația fără precedent trădează dezastrul din piața muncii

Angajatorii români se confruntă cu o situație fără precedent. Scot ”la bătaie” un număr record de posturi, mai multe ca niciodată, dar numărul celor care se grăbesc să le ocupe este din ce în ce mai mic.

Luna martie a venit în România cu un nou record în materie de oferte din piața muncii, disponibilitatea locurilor de muncă depășind toate datele înregistrate până acum, chiar și din perioada premergătoare pandemiei. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, oferta a crescut cu aproape 50% și trădează o creștere semnificativă a activității din piața muncii.

Piața muncii post-pandemie vine cu schimbări majore

Românii își caută în permanență de lucru, așa a fost dintotdeauna. Ce s-au schimbat sunt criteriile de alegere. Acum nu-și mai doresc doar joburi bine plătite, ci pe cele care funcționează remote sau, cel puțin, într-un format hibrid. Partea bună este că piața se adaptează, iar în martie, pe BestJobs, 10% dintre joburile disponibile erau remote, în timp ce 14% permiteau un mod de lucru flexibil, cu împărțirea activității între casă și birou. În doar șase luni, numărul de locuri de muncă parțial remote sau hibrid s-a triplat. Când vine vorba de domeniile în care poți aștepta să lucrezi remote, lista include IT/Telecom, Management, Vânzări, Marketing și BPO.

„Pe măsură ce activitatea oamenilor pare să reia cursul pre-pandemic, și companiile își reiau planurile amânate în ultimii doi ani, lucru care se deduce din accelerarea căutărilor de noi candidați pe platforma BestJobs. S-a atins în premieră pragul de 40.000 de joburi active și s-a înregistrat cel mai mare volum de oferte de muncă noi, semn că angajatorii au prins încredere să își pună planurile în acțiune. În plus, și revenirea angajaților la birou contribuie la o mai mare siguranță pe termen lung, chiar dacă se face treptat, angajatorii fiind receptivi la nevoile actuale ale candidaților”, spune Ana Vișian, Marketing Manager la BestJobs. Pe partea de aplicări la numărul record de joburi, creșterea a fost de 14% în martie, comparativ cu februarie.