02 sept. 2022 | 08:00

Cazul de fraudă care aduce României 1,2 milioane de dolari: ce treabă au americanii, de unde vin banii

ACTUALITATE
Cazul de fraudă care aduce României 1,2 milioane de dolari: ce treabă au americanii, de unde vin banii

Nu de puține ori, un caz de fraudă fiscală internațională ajunge subiect de afiș în mai multe țări, datorită efortului pe care niște ”oameni deștepți” l-au făcut să fugă cu banii dincolo de graniță. Întâmplarea face că mulți dintre ei ajung să fie prinși, iar banii sunt returnați proprietarilor de drept, chiar dacă durează și câteva luni sau ani.

Conform datelor citate de Rador, un caz raportat de Fox 13 Seattle atrage atenția asupra unei decizii recente a DOJ (Department of Justice, echivalentului Ministerului de Justiție din România). Este vorba de situația înapoierii guvernului român a sumei de 1,2 milioane de dolari, după mai mulți ani. Totul a pornit de la un cuplu de români – americani care a fost extrădat în România, în contextul unei scheme internaționale de fraudă fiscală coordonată din localitatea Yelm, statul Washington.

Radu și Diana Nemeș

Radu și Diana Nemeș

Cine ce a furat și cum

Conform datelor făcute publice de DOJ, Statele Unite ale Americii i-au extrădat pe Radu și Diana Nemeș în 2014 în țara noastră. Aici erau inculpați într-un caz de evaziune fiscală și crimă organizată. Cei doi erau acuzați la acea vreme că ar fi importat motorină, dar s-au eschivat de la plata taxelor românești, sub pretextul că marfa era ”de fapt” combustibil industrial de calitate inferioară. Imediat după import, spălau banii obținuți prin trecerea lor prin mai multe conturi bancare și companii fantomă controlate de aceiași oameni.

Oamenii au fost atât de prolifici în afacerea lor, încât au fraudat guvernul român de 58,677 de milioane de dolari în taxe, conform informațiilor Departamentului de Justiție American. La un moment dat, banii erau atât de mulți, încât cuplul ajunsese să dețină în Yelm o proprietate de dimensiuni considerabile cu un sistem elaborat de buncăre dedesubt, după cum arată documentele judiciare. Arestarea lor s-a produs în 2012, iar doi ani mai târziu au acceptat să fie extrădați în România pentru judecată. În tot acest timp, activele lor financiare și proprietățile au fost poprite.

Proprietățile lui Radu și Diana Nemeș din SUA au fost vândute de către autoritățile americane contra sumei de 1,2 milioane de dolari, iar suma respectivă a ajuns la statul român pentru a achita o mică parte din paguba creată de familia aflată după gratii pe meleaguri mioritice.

Dacă te fascinează premisa, cei de la Rise Project au o retrospectivă stufoasă pe acest caz intitulată Buncărul, aurul și moldovenii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele