Cât mai costă pământul României: pe câți bani se vinde moștenirea noastră din bătrâni

Cât mai costă pământul României: pe câți bani se vinde moștenirea noastră din bătrâni

Puțini români au habar despre tranzacțiile efectuate cu terenuri arabile mari în țara noastră. Pentru informarea ta, vom face o trecere în revistă a sumelor care s-au plătit pe pământ, în 2020 și vom vedea împreună care e costul pământului României.

Pentru început, trebuie punctat faptul că 2021 nu a fost un an prea bun pentru tranzacțiile cu terenuri agricole. Ministerul Agriculturii a avizat anul trecut doar nouă tranzacții cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare. Pentru a-ți face o idee despre ce înseamnă această cifră, trebuie să știi că în 2020 a fost vorba despre 12 terenuri, iar în anul 2019, despre nu mai puțin de 30.

Cifrele nu arată bine

Pentru anul trecut, cifrele nu arată deloc bine, conform datelor Ministerului Agriculturii. Concret, față de 2020, în anul precedent valoarea totală a tranzacțiilor a scăzut cu peste 43%. În acest context, cea mai mare cifră s-a situat în jurul valorii de jumătate de milion de euro.

Se pare că cea mai mare suprafață comercializată, de 65, 02 hectare, se află în localitatea Segarcea din Județul Dolj și a costat 2,4 milioane de lei (aproximativ 497,7 mii de euro în total sau 7.655 de euro pe hectar). Cumpărătorul este omul de afaceri Mihai Anghel, prin societatea Cervina SA, controlată, potrivit termene.ro de Anghel și Oltyre – firmă deținută 100% tot de Anghel. Cervina a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 69,9 milioane de lei și un profit net de 4,1 milioane de lei.

Tot din datele puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii, aflăm faptul că vânzătorul este Răducan Nicolae Sorin, fost prefect de Dolj, în prezent ocupând funcția de director executiv APIA Dolj. Acesta pretinde, în declarația sa de avere, că a obținut terenul în cauză printr-o moștenire.

A doua cea mai bănoasă tranzacție de acest tip s-a situat la valoarea de 1,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 300.000 de euro. În acest caz, ne mai arată datele Ministerului Agriculturii, este vorba despre 45 de hectare din localitatea Otelec din județul Timiș, cumpărat de Zoo Goas SRL de la SC Riadagri SRL.

Citește și: