09 oct. 2022 | 09:55

Cât de mult te ajută, de fapt, să-ți acoperi camera web cu bandă izolatoare

ACTUALITATE
Cât de mult te ajută, de fapt, să-ți acoperi camera web cu bandă izolatoare

Vei vedea adesea oameni folosind bandă izolatoare pentru a-și acoperi camerele web. De fapt, poți folosi absolut orice e opac și se poate lipi direct pe obiectiv.

La o primă vedere, toată chestia asta poate să pară exces de zel sau o mostră de narcisism. Dar, deși pare absurd faptul că oamenii își pun bandă pe camerele web, este o idee cât se poate de bună. Aproape orice poate fi spart, inclusiv accesul la camera ta web.

Cazurile care alimentează paranoia utilizatorilor

De-a lungul anilor, au existat o mulțime de povești despre camerele web sparte de cei care doresc să spioneze, adesea chiar oameni pe care îi cunosc.

În 2009, un elev a descoperit că laptopul său de la școală îl fotografia în secret. În mod evident, aceasta nu este singura poveste de acest fel, multe dintre ele sfârșind într-un mod total neplăcut pentru cel sau cea urmărit/ă.

Toate acestea pot deveni, la un moment dat, obiectul unui șantaj. Spre exemplu, să ne închipuim situația în care nu obișnuiești să-ți lași monitorul laptopului jos, atunci când nu-l folosești. Un hacker (pe care îl cunoști sau nu) îți accesează camera web și te surprinde atunci când te schimbi de haine ori poate chiar în ipostaze și mai compromițătoare de atât (după caz, să le spunem intime). Mai apoi, din dorința de „a face un ban grămadă”, ia înregistrarea și o vinde pe darkweb, spre marea ta nefericire. Nu înainte de a te șantaja pe tine să-l plătești, pentru ca el să nu publice imaginile.

În mod clar, puține situații sunt mai neplăcute de atât. Iată de ce un simplu scoci opac pe camera web te poate salva de zile incomode, chiar dacă pare o soluție izvorâtă din adâncurile paranoiei.

Ce-i drept, unele laptopuri din generație mai nouă vin la pachet cu un fel de clăpiță care acoperă automat camera web atunci când nu o folosești. Așadar, dacă nu vrei să apelezi la soluții de compromis, poate că nu ar fi rău să-ți schimbi laptopul cât de curând.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele