19 ian. 2022 | 06:25

Cât de bine e să încălzești mașina iarna, înainte de pornire: care e, de fapt, adevărul

ACTUALITATE
Cât de bine e să încălzești mașina iarna, înainte de pornire: care e, de fapt, adevărul

Înțelepciunea veche de a îți încălzi mașina iarna înainte de a pleca ar putea face mai mult rău decât bine.

Când afară este frig și trebuie să conduci, există o singură soluție pentru a lupta împotriva frigului ridicol: încălzirea mașinii. Pornește-o cu câteva minute înainte de a urca, oferind cabinei și motorului timp să se încălzească înainte de a porni la drum. În plus, ar trebui să fie bun pentru durata de viață a motorului tău, nu?

Greșit! Încălzirea mașinii iarna înainte de a o conduce este de fapt o idee proastă pentru motorul tău. Potrivit Popular Mechanics, conducerea imediată a mașinii este cea mai rapidă modalitate de a-ți încălzi motorul și, de fapt, va prelungi durata de viață a motorului în loc să-l lași la ralanti înainte de a conduce.

Raționamentul are de-a face cu modul în care funcționează motoarele moderne cu ardere internă. Lăsând mașina să stea să se încălzească, de fapt pune combustibil suplimentar în camera de ardere, care poate ajunge pe pereții cilindrului. Deoarece benzina este un solvent excelent, prea multă pe pereții cilindrilor poate dizolva uleiul care lubrifiază cilindrii, ceea ce duce la o durată de viață mai scurtă a componentelor esențiale.

De ce nu trebuie să mai lași mașina la ralanti

Desigur, o mașină rece nu este niciodată ceva distractiv. Deși conducerea mașinii îți va încălzi motorul mai repede decât la ralanti, înseamnă totuși că o să conduci o perioadă într-un vehicul rece. Și înseamnă, de asemenea, să faci față înghețului de pe geamurile mașinii înainte ca acestea să se încălzească.

Acum, dacă încălzirea mașinii tale iarna este de fapt groaznică pentru motorul tău, de ce au făcut oamenii asta în primul rând? Această practică provine din utilizarea mașinilor cu carburatoare, un sistem de livrare a combustibilului care a precedat injecția de combustibil care necesita o încălzire în prealabil.

Unii oameni trebuiau să aștepte până la 10 minute înainte de a intra într-o mașină, considerând că este suficient de sigur pentru a conduce cu motorul încălzit. Cu toate acestea, mașinile și tehnologia s-au schimbat drastic din anii 1960, ceea ce înseamnă că această practică veche nu mai este necesară.