07 mai 2024 | 07:51

Afacerea aparent banală cu care au dat lovitura două românce. Andreea și Alexandra salvează planeta, dar fac și bani – ”100% naturale și biodegradabile”

ACTUALITATE
Afacerea aparent banală cu care au dat lovitura două românce. Andreea și Alexandra salvează planeta, dar fac și bani - ”100% naturale și biodegradabile”
Alexandra Ivana / Sursă foto: ZF.ro

Într-o lume în care conștientizarea problemelor de mediu devine din ce în ce mai accentuată, două tinere antreprenoare române, Andreea Chițu și Alexandra Ivana, au reușit să transforme o idee simplă într-o afacere de succes, demonstrând că inovația și sustenabilitatea pot merge mână în mână.

Un început inspirat

Andreea Chițu s-a întors în România în timpul pandemiei, după o perioadă petrecută în Franța, unde a observat la un fermier local producția de paie de băut din secară. Inspirată de această idee, ea a decis să inițieze un start-up similar în România. Împreună cu vărul său și Alexandra Ivana, au fondat „Pai din Pai”, un business ce produce paie de băut din tulpini de grâu, un produs 100% natural și biodegradabil. Investiția inițială în acest proiect a fost de 50.000 de euro, sumă folosită pentru dezvoltarea unei linii de producție la standardele necesare.

Procesul de producție și produsul final

„Paiele noastre sunt 100% naturale şi biodegradabile, având un impact neutru atât asupra mediului, cât şi asupra sănătăţii, pentru că acestea nu sunt tratate chimic. Şi o altă caracteristică foarte importantă a paielor biodegradabile este faptul că acestea sunt foarte rezistente, se pot folosi atât la  băuturi foarte calde, cât şi la băuturi foarte reci şi nu alterează gustul băuturii”, a punctat Alexandra Ivana, studentă la facultatea de marketing şi omul responsabil de promovare în echipa Pai din Pai, conform ZF.ro.

Produsul lor, paiele din grâu, este obținut printr-un proces manual de recoltare și prelucrare a tulpinilor de grâu, care sunt apoi tăiate, sterilizate și ambalate fără a utiliza adezivi sau alte substanțe chimice. Alexandra Ivana, studentă la facultatea de marketing și responsabilă de promovarea produselor, subliniază că paiele lor nu alterează gustul băuturilor și pot fi folosite atât pentru băuturi calde, cât și reci. Aceasta este o caracteristică distinctivă față de alte produse similare de pe piață și contribuie semnificativ la valoarea adăugată a produsului lor.

Recepția pieței și expansiunea afacerii

Lansarea oficială a avut loc la un festival de cafea din București, unde paiele au fost primite cu entuziasm, dar și cu surprindere de către unii vizitatori. Această reacție mixtă a motivat și mai mult echipa să continue promovarea și extinderea afacerii, fiind convinși de potențialul produsului lor. De asemenea, Andreea Chițu a menționat că au introdus produsul pe platforma eMag și au deschis un magazin online, pentru a facilita accesul direct al consumatorilor la produsele lor.

Obiectivele viitoare și impactul asupra mediului

Antreprenoarele și-au propus să crească prezența în sectorul HoReCa, considerând că acesta poate oferi o creștere organică sustenabilă pentru „Pai din Pai”. De asemenea, intenționează să participe la cât mai multe festivaluri și să fie prezenți în cât mai multe locații, în special pe litoralul românesc. Alexandra și Andreea sunt determinate să ofere o alternativă ecologică la paiele de plastic, contribuind astfel la reducerea poluării și promovarea unui stil de viață mai sănătos și mai responsabil față de mediu.

Prin inovația și dedicarea lor, Andreea și Alexandra nu doar că au creat o afacere profitabilă, dar contribuie activ la protejarea planetei, demonstrând că schimbările pozitive în domeniul mediului pot veni și prin idei aparent simple, dar bine implementate.

Andreea Chițu - Pai din Pai / sursă foto: ZF.ro

Andreea Chițu – Pai din Pai / sursă foto: ZF.ro

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele