25 mart. 2022 | 08:00

Cât bate Ceasul Apocalipsei, instrumentul lui Einstein care trădează apropierea sfârșitului: rolul Rusiei

ACTUALITATE
Cât bate Ceasul Apocalipsei, instrumentul lui Einstein care trădează apropierea sfârșitului: rolul Rusiei

Ceasul Apocalipsei sau Doomsday Clock este un instrument științific folosit de cercetători pentru a estima un final al existenței pe Pământ provocat de arme nucleare, având în vedere un cumul fabulos de parametri. Problema este că tocmai i s-a schimbat ora.

Deși este intitulat Ceasul Apocalipsei, acel ceas nu ține de ora exactă și nici de fusuri orare. În practică, nu are nicio legătură cu un ceas. În schimb, este o metaforă vizuală ancorată în argumente științifice pentru a face oamenii să înțeleagă un pic mai ușor cât de efemeră este viața pe Pământ, cât de probabil este un atac nuclear și că, față de Hiroshima și Nagasaki, cel de acum ar putea duce la sfârșitul lumii. Ca referință, a fost fondat în 1947 de către un grup de cercetători printre care s-a numărat și Albert Einstein.

Invazia rusească în Ucraina a schimbat ora de pe Ceasul Apocalipsei

În spatele Ceasului Apocalipsei, se află Buletinul Oamenilor de Știință Atomiști, o entitate formată în 1945. Albert Einstein a fost unul dintre cei mai populari membri ai Buletinului. Când a început ”să bată”, în 1947, ceasul a fost setat la 23:53 de minute. În contextul în care abia se produsese un atac nuclear, un al doilea nu avea cum să fie foarte departe.

La momentul acesta, Ceasul Apocalipsei este la 23:58:20, cu doar un minut și 40 de secunde înainte de ”miezul nopții”. Dacă vrei să-l vezi cu ochii tăi, este instalat la Universitatea din Chicago.

Partea bună este că ora de pe ceas nu a mai suferit modificări din ianuarie 2020. Partea proastă este că membrii din Buletinul Oamenilor de Ştiinţă Atomişti consideră că liderii mondiali au eşuat să atenueze ameninţarea războiului nuclear. Un argument din spatele situației actuale vine și de la expirarea din 2019 a Tratatului privind forţele nucleare cu rază intermediară dintre Rusia şi SUA care n-a mai fost prelungit, precum şi tensiunile crescute dintre SUA, Iran şi Coreea de Nord.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele