20 nov. 2022 | 16:26

Carnea fabricată în laborator va putea fi cumpărată din supermarketuri în curând. „A devenit realitate”

ACTUALITATE
Carnea fabricată în laborator va putea fi cumpărată din supermarketuri în curând. „A devenit realitate”

Burgerii, diamantele, organele umane și recifele de corali au toate ceva în comun și anume că pot fi create în laborator. Mai nou, carnea fabricată în laborator va putea fi cumpărată din supermarketuri în curând.

Carnea crescută în laborator, cunoscută și sub numele de carne de cultură, este posibilă datorită progreselor biotehnologiei. Potrivit Scientific American, procesul începe cu o extracție de celule stem din mușchiul animal care apoi intră într-un proces de multiplicare.

Se crede că procesul este atât de eficient încât doar o singură probă dintr-un animal ar putea fi folosită pentru a face suficientă carne pentru a hrăni ceva de ordinul a zeci de mii de oameni cu o porție de carne. WebMD raportează că acest tip de carne are multe avantaje în comparație cu agricultura industrială.

De exemplu, cultivarea cărnii într-un laborator poate produce carne mai curată, cu mai puține antibiotice. În plus, carnea de cultură poate fi mai bună pentru planetă, deoarece necesită mai puține resurse naturale pentru a fi produsă.

În timp ce ideea cărnii cultivate în laborator poate să nu sune apetisant pentru toată lumea, ar putea fi o opțiune mai curată pentru organism și planetă. Un anunț recent al Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) ar putea contribui la punerea la dispoziție a cărnii de cultură pentru consumatori în viitorul apropiat.

Carnea de laborator ar putea ajunge în curând în magazine

Recent, FDA a evaluat UPSIDE Foods care produce carne de pui crescută în laborator și a stabilit că „nu există alte întrebări” din partea FDA cu privire la procesele sale. Acest lucru înseamnă practic că FDA este de acord cu afirmația UPSIDE Foods că puiul său crescut în laborator este sigur pentru consum.

Deși finalizarea acestei evaluări înainte de introducere pe piață este prima de acest gen, aceasta nu garantează că puiul UPSIDE Foods crescut în laborator va fi aprobat pentru vânzare pe piață. De exemplu, The New York Times raportează că compania mai trebuie să treacă o inspecție de la Departamentul Agriculturii al Statelor Unite.

În timp ce carnea crescută în laborator promite să creeze o planetă mai curată, unii cercetători nu sunt atât de siguri. Un studiu din 2019 publicat în jurnalul Frontiers in Sustainable Food Systems a estimat impactul asupra mediului al creșterii de carne de cultură și cel al creșterii bovinelor.

Cercetătorii au comparat efectele încălzirii globale, efecte secundare ale creșterii bovinelor care eliberează metan, cu cel al creșterii cărnii de cultură care eliberează dioxid de carbon. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, în timp ce creșterea bovinelor poate avea inițial un impact mai mare asupra încălzirii globale, pe termen lung, emisiile de dioxid de carbon din carnea de cultură ar putea egala sau chiar depăși emisiile din creșterea vitelor.