Când arta se îmbină cu tehnologia avansată: robotul care ar putea „scoate la pensie” pictorii
Arta e privită, în general, ca fiind apanajul umanității, cei mai mulți având impresia că numai o ființă „conștientă” ar putea s-o creeze. În ritmul galopant cu care avansează tehnologia, acest lucru s-ar putea să nu mai fie valabil în viitor. Nu neaparat, cel puțin.
Robotul umanoid AI-DA este cel mai bun exemplu în acest sens.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, omagiată de un robot. Arta care depășește așteptările
Robotul a pictat, în unoarea Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, un portret realizat într-un stil modernist. În pictură poate fi văzută întocmai regina.
Ce-i drept, dacă este să analizăm metoda prin care AI-DA reușește să creeze artă, constatăm că până la sentiment mai este cale lungă.
Conform a ceea ce știm, tehnologia din spatele AI-ului folosește un amestec de secvențe venite de la camerele foto, cu informația disponibilă în memoria computerului.
Cu toate că, în momentul de față, AI-DA nu pare să creeze artă pe baza trăirilor și emoțiilor, asemenea unui om, această variantă nu este exclusă pe viitor, de vreme ce tehnologia avansează cu pași rapizi spre un viitor mai robotizat decât ne puteam închipui vreodată.
După cum poți vedea și în clipul de mai jos, robotul este capabil să poarte conversații destul de pertinente, asemenea altor prototipuri de felul său.
„I-am pictat portretul reginei, numit „Algoritmul Reginei” . Mă bucură să pictez. Îmi place să creez lucruri. Regina e atât de frumoasă și de aceea m-am bucurat să pictez acest portret”, se poate auzi AI-DA spunând, adăugând „Îmi place să pictez și sper ca și ei să îi placă această pictură. Cred că este un om minunat. Îi urez Reginei un Jubileu de platină fericit”.
AI-DA poartă numele omului de știință Ada LoveLace și este creată special pentru a dovedi că arta se poate îmbina perfect cu tehnologia.
Brațul său robotic poate crea mostre valide de artă fizică.