Cancerul, vindecat cu acest medicament: ce arată rezultatele unui studiu realizat de cercetători
În ceea ce pare a fi o descoperire foarte promițătoare pentru tratamentul cancerului rectal, un mic studiu cu medicamente efectuat în SUA a constatat că fiecare pacient tratat în experiment a avut cancerul în remisie.
Medicamentul administrat, numit Dostarlimab și vândut sub marca Jemperli, este un medicament de imunoterapie utilizat în tratamentul cancerului endometrial, dar aceasta a fost prima investigație clinică pentru a stabili dacă este eficient și împotriva tumorilor cancerului rectal. Rezultatele timpurii raportate până acum sugerează că este surprinzător de eficient, echipa de cercetare spunând că remisia cu succes a cancerului observată la fiecare pacient din studiu poate fi fără precedent pentru un tratament pentru cancer.
„Cred că aceasta este prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria cancerului”, a declarat pentru The New York Times medicul oncolog Luis Diaz Jr. de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), autorul principal al unei noi lucrări care raportează rezultatele.
Cancerul, un nou tratament
Merită remarcat faptul că rezultatele pozitive au fost observate până acum doar la 12 pacienți (procesul este în desfășurare), toți aceștia având tumori cu mutații genetice, numite deficit de reparare a nepotrivirii (MMRd), observate într-un subset de aproximativ 5-10% din pacienţii cu cancer rectal. Pacienții cu astfel de tumori tind să răspundă mai puțin la chimioterapie și tratamente cu radiații, ceea ce crește nevoia de îndepărtare chirurgicală a tumorilor lor.
Cu toate acestea, mutațiile MMRd pot face, de asemenea, celulele canceroase mai vulnerabile la răspunsul imun. În special, sunt susținute de un agent de imunoterapie – în acest caz, un inhibitor al punctului de control, care declanșează restricții asupra celulelor imunitare, astfel încât acestea să poată ucide mai eficient celulele canceroase.
„Când aceste mutații se acumulează în tumoră, ele stimulează sistemul imunitar, care atacă celulele canceroase sub formă de mutații”, spune Diaz.
De obicei, pacienții cu aceste tipuri de tumori rectale s-ar putea aștepta să fie supuși chimioterapiei și radioterapiei înainte de îndepărtarea chirurgicală a cancerului. Din păcate, pentru mulți pacienți, această gamă de tratamente vine cu consecințe de lungă durată care pot dura tot restul vieții.