02 sept. 2022 | 11:35

Căldura extremă și poluarea sunt grave. Împreună sunt devastatoare: ce viitor climatic ne așteaptă

ACTUALITATE
Căldura extremă și poluarea sunt grave. Împreună sunt devastatoare: ce viitor climatic ne așteaptă

La știrile de dimineață, vezi mereu că prognoza meteo indică mereu caniculă. Sperai că vremea se va răci, dar încă un val de căldură amenință sănătatea umană și crește șansa de incendii. Pe lângă aceste zile și nopți calde, datele privind calitatea aerului au arătat niveluri nesănătoase de poluare. Iată cum ne afectează poluarea și căldura.

Suna familiar? Acest scenariu este din ce în ce mai mult noua normalitate în multe părți ale lumii. Caldura ridicată și poluarea aerului sunt problematice pentru sănătatea umană, în special pentru populațiile vulnerabile, cum ar fi cei în vârstă. Dar ce se întâmplă când ating cote maxime în același timp?

Poluarea și căldura sunt periculoase

Pentru a afla asta, într-un studiu, s-au examinat peste 1,5 milioane de decese din 2014 până în 2020 înregistrate în California – un stat predispus la valuri de căldură vara și la poluarea aerului din cauza incendiilor de vegetație.

Din studiu reiese că numărul deceselor crește atunci când ambele fenomene sunt mari. Numărul deceselor a crescut atât în ​​zilele caniculare, cât și în zilele cu niveluri ridicate de poluare a aerului cu particule fine. Dar în zilele în care o zonă a fost lovită și de caniculă, cât și de poluare ridicată a aerului, efectele au fost mult mai mari decât pentru fiecare condiție în parte.

Riscul de deces în acele zile foarte fierbinți și poluate a fost de aproximativ trei ori mai mare decât efectul fie al căldurii mari, fie al poluării ridicate a aerului. Cu cât temperaturile și poluarea sunt mai extreme, cu atât riscul este mai mare.

În primele 10% dintre zilele cele mai fierbinți și cele mai poluate, riscul de deces a crescut cu 4% în comparație cu zilele fără extreme. În rândul adulților în vârstă de peste 75 de ani, riscul de deces a crescut cu mai mult de o treime în acele zile.

Există mai multe moduri în care expunerea combinată la căldură extremă și poluarea aerului cu particule poate dăuna sănătății umane. Stresul oxidativ este cea mai comună cale biologică legată de poluarea aerului cu particule și expunerea la căldură.

Stresul oxidativ este un dezechilibru între producția de molecule foarte reactive, cunoscute sub numele de specii reactive de oxigen sau ROS și capacitatea organismului de a le elimina. A fost asociată cu boli pulmonare, printre alte boli.