Bula imobiliară pare să fi explodat, în România: scad prețurile la apartamente în marile orașe, era inevitabil
După luni și luni de scumpiri succesive pentru locuințele din România, inevitabilul s-a produs. Vara a topit prețurile la apartamentele din cele mai importante orașe ale țării, București și Cluj. Bula imobiliară pare să fie explodat.
Trendul descendent pentru prețurile la locuințe a început în luna iunie a acestui an și s-a menținut și în iulie. Tendința este clară în piață, iar în doar o lună, prețul mediu la nivel național s-a dus în jos cu aproximativ 1,3%, până la aproximativ 1722 de euro pe metru pătrat util, față de 1745 de euro la finele lunii iunie, conform datelor agregate de imobiliare.ro.
Ce se întâmplă cu prețurile la apartamentele din România
În București și Cluj – Napoca, s-au înregistrat cele mai semnificative ieftiniri ale prețurilor la locuințe, chiar dacă în trei dintre cele șase cele mai scumpe orașe din țara noastră s-au văzut și ușoare creșteri. Cel mai ciudat este că în București și Cluj, cele mai scumpe regiuni din România, scăderea prețurilor este alimentată de segmentul rezidențial nou. Practic, fie se construiește mai ieftin, fie dezvoltatorii au ales să-și micșoreze profiturile. În orice caz, tendința nu este îmbucurătoare pentru constructori.
Punctual, în București, au scăzut prețurile cu 1,8% de la iunie la iulie până la 1761 de euro pe metru pătrat, în medie. Apartamentele în blocurile vechi se găsesc la 1572 de euro pe mp, în timp ce în blocurile noi cumperi cu 1927 de euro pe mp. Pe de altă parte, de la un an la altul, prețul este în continuare pe plus. A sărit din iulie 2021 și până acum cu 12,4%, de la 1538 de euro până la 1729 de euro.
În Cluj Napoca, scăderea a fost în medie de 0,8%, până la 2411 de euro pe metru pătrat util. De la un an la altul, în această regiune a fost cel mai mare salt, de 21,8%, de la 1979 de euro până la cei 2411 euro menționați mai sus. În Constanța, prețurile au scăzut cu 0,5% până la 1473 de euro în medie, în timp ce progresul anual a fost de +9,9%.
În Iași, au crescut prețurile cu 1,6%, de la 1304 euro și până la 1325 de euro pe metru pătrat, în timp ce de la un an la altul vedem o apreciere de 18,4%. În Brașov, creșterea este de doar 0,4%, mult mai mică decât în lunile trecute, până la o medie de 1648 de euro pe metru pătrate. Chiar și așa, din iulie 2021, se poate vedea o creștere de 15,3%.