06 mai 2022 | 08:37

Bula imobiliară din România, în cifre exacte: ce se întâmplă cu prețurile la apartamente, tendințele din piață

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, în cifre exacte: ce se întâmplă cu prețurile la apartamente, tendințele din piață

Nici nu s-a terminat bine luna aprilie și ne putem forma o opinie clară legată de prețurile locuințelor, cum au progresat sau regresat ele într-o singură lună, ce s-a schimbat în marile orașe ale României.

Prețurile la apartamente în România au crescut și în luna aprilie a acestui an. Prețul mediu la nivel național pentru metru pătrat construit este de 1707 euro, de la 1654 euro, o creștere de 3,2% de la o lună la alta. Dacă ne uităm la diferențele de la un an la altul, creșterea medie în țara noastră este de 22,3%, de la 1396 de euro pe metru pătrat util în 2021.

Prețurile din România la apartamente, mai mult în sus, dar există și excepții

La fel ca în lunile trecute, trendul de scumpire a locuințelor nu este unul constant și nici măcar unul care se poate observa cu ochiul liber în majoritatea orașelor. Sub nicio formă. Discutăm doar câțiva poli de creștere, în Brașov, București, Cluj Napoca, Constanța și Iași. În Timișoara, de exemplu, prețurile se află în scădere, atât la apartamente noi, cât și vechi.

„Prețurile apartamentelor au continuat să crească în aprilie din cauza creșterii costului de construcție pe fondul scumpirii materialelor. În același timp, cererea a înregistrat o creștere de 11% și se apropie de valorile înregistrate înainte de declanșarea conflictului ucrainean. Observăm de asemenea o creștere a interesului investițional, dar și a tranzacțiilor cash, rezidențialul fiind astăzi considerat un instrument cu potențial ridicat de protecție împotriva inflației. De asemenea, ne așteptăm în perioada următoare la o consolidare a pieței chiriilor.” Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

În București, în luna aprilie, a fost vorba de o creștere de 2,7%, până la o medie de 1692 de euro pentru metru pătrat util, cu mențiunea că apartamentele noi s-au scumpit mai mult, 4,1%, de la 1761 de euro până la 1833 de euro. Brașovul și-a ponderat ritmul de creștere, scumpirile fiind de doar 0,3% până la 1560 de euro pe metru pătrat. La fel ca în Capitală, mai scumpe sunt locuințele noi, 1643 de euro pe metru pătrat, în timp ce construcțiile vechi se dau cu 1471 de euro pe metru pătrat.

În Cluj Napoca cererea continuă să alimenteze cele mai fabuloase prețuri din România, 2411 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 3,5% de la 2330 de euro la finele lunii martie. În cazul locuințelor noi, scumpirea a fost de 4,6% până la 2478 de euro, pe când locuințele vechi s-au scumpit cu 1,4%.

Constanța se află și de această dată mai aproape de zona ieftină a României. După o creștere de 1,7% într-o lună, prețurile au ajuns la 1475 de euro pe metru pătrat, un preț cu 14,3% mai mare decât acum un an. În Iași, creșterile au fost de 2,8% până la 1274 de euro pe metru pătrat. Excepția de la regulă este Timișoara, unde prețurile au scăzut cu 0,5% până la 1428 de euro pe metru pătrat util.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele