Mândria industriei românești de odinioară nu dispare, se transformă. Ce vor deveni celebrele IMGB, Timpuri Noi sau Dacia Textile

Mândria industriei românești de odinioară nu dispare, se transformă. Ce vor deveni celebrele IMGB, Timpuri Noi sau Dacia Textile

În România, dezvoltatorii imobiliari se dau peste cap pentru a găsi cele mai bune terenuri pentru complexe rezidențiale, chiar dacă unele dintre ele sunt încărcate de istorie și, în prealabil, ar trebui ”rase”.

Zeci de mii de locuințe și clădiri de birouri se află la această oră în stadiu de proiect sau în diverse etape de construcție doar în București. La mare căutare, când vine vorba de terenuri, sunt spațiile pe care s-au aflat fostele fabrici de referință ale Capitalei. Deși, la prima vedere, inițiativa pare una distructivă, clădirile sau ruinele vechii industrii nu mai generau de mult timp bani. Unele fabrici au fost relocate, iar cele mai multe au întrerupt pur și simplu producția.

Peste 30 de terenuri ”de sub fabrici” devin apartamente

Conform analizei realizate de Economica.net, nu mai puțin de 30 de terenuri care au aparținut fostelor fabrici de referință din București sunt în acest moment în diferite etape de transformare în proiecte imobiliare. Unele dintre ele se vor și finaliza în curând.

De exemplu, în locul fostei fabrici de ulei Solaris din zona Obor vor fi realizate 11 blocuri de către Grupul Atlas Estates, care a obținut deja autorizația de construcție. Fosta fabrică Helitube din Colentina, care este un maidan mai vechi de zece ani, se vinde pe bucăți către Kaufland, LIDL și Hornbach.

Nu mai puțin de 190 de milioane de euro vor fi investite în 3100 de locuințe și 44 de milioane de euro într-un centru comercial de către Prime Kapital pe o bucată din fost platformă IMGB. Terenul fostei fabrici Dacia Textile, de aproximativ 5000 MP, va fi folosit de familia Topolinski, după ce a fost achiziționat de curând, pentru aproximativ 200 de apartamente. Este vorba de o investiție de aproximativ 44 de milioane de euro.

Aproximativ nouă hectare din fosta uzină Griro au fost cumpărate de belgienii de la Speedwell pentru 2000 de locuințe, într-o investiție de aproximativ jumătate de miliarde de euro. Tot pe același teren va fi prezent și un magazin Kaufland. Pe locul Timpuri Noi, Vastint lucrează la etapa a doua a proiectului Timpuri Noi Offices, format momentan din trei clădiri de birouri cu un total de 52.000 de metri pătrați. Planul viitor include și blocuri cu apartamente.

Sursă foto: Rezistenta.net

Citește și: