Bitcoin, nou record negativ, cea mai mică valoare din ultimii doi ani: de ce să fugi de criptomonede
În cazul în care ai trăit vreodată cu impresia că este o idee bună să-ți ții economiile de o viață în criptomonede, valul masiv de devalorizare al Bitcoin din ultima perioadă ar trebui să funcționeze ca un avertisment că practica respectivă este o idee proastă.
La momentul redactării acestui material, un bitcoin valorează aproximativ 18.600 de dolari. În noiembrie 2021, valora 69.000 de dolari. În ultimele 6 luni, s-a dus în cap cu aproximativ 60%. Nici nu vreau să mă gândesc ce este în sufletul celor care au cumpărat cea mai populară criptomonedă la finele anului trecut în speranța că va crește la infinit. Cred că acei oameni experimentează ”mare depresie” mai ceva ca americanii în perioada interbelică.
Investitorii fug de Bitcoin și toate celelalte criptomonede
Într-o lume ideală, criptomonedele ar fi trebuit să fie imune la inflație, la devalorizarea euro, a dolarului, a leului românesc, a economiei mondiale. Realitatea este însă una semnificativ mai complicată decât atât, iar acesta este și motivul pentru care investitorii au ajuns să le perceapă ca fiind, probabil, cele mai riscante active din piață.
Ether, altă criptomonedă de referință în piață, a doua după Bitcoin, a scăzut în weekend sub pragul psihologic de 1000 de dolari, a coborât chiar și până la 940 de dolari. Problema majoră este mai evidentă atunci când te uiți la procente. S-a devalorizat cu 18% în ultimele cinci zile, cu 50% în ultima lună și nu mai puțin de 75% în ultimele 6 luni, iar perspectivele din piață nu sunt deloc optimiste. Nu pare să se mai schimbe ceva în bine pentru cei care ”cred” în astfel de active.
O altă confirmare a situației dezastruoase din piața cripto a venit de la principalele exchange-uri. Coinbase Global, Gemini și Blockfi au declarat că, în următoare perioadă, urmează concedieri masive. Mii de angajați vor rămâne fără un loc de muncă pentru că, la un moment dat, au crezut că un job în crypto reprezintă o idee bună.