Biserica Ortodoxă a Ucrainei se separă de Patriarhia Rusă. Instituția își declară „deplina independență”
Biserica Ortodoxă ucraineană, care până acum aparținea Patriarhiei Ruse, a anunţat vineri scindarea de aceasta, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit AFP.
Decizia luată de Ucraina. Ce se întâmplă cu Biserica
„Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”, a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, la finalul conciliului consacrat „agresiunii” ruse împotriva ţării sale, pronunţând „deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene”
Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PCU) i-a solicitat Patriarhului Ecumenic și șefilor bisericilor autocefale locale să-l detroneze pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril – Vladimir Gundiaev.
Mitropolitul Epiphanius de Kiev l-a catalogat pe Kiril Gundiaev un co-creator și propagandist al agresiunii rusești. El e de părere că această ideologie cade sub condamnarea etnofiletismului ca erezie de către Sinodul de la Constantinopol din 1872 și, prin urmare, Gundiaev ar trebui condamnat „dacă nu renunță la această erezie și nu găsește roadele pocăinței”.
„Consiliul Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a făcut apel la Patriarhul Ecumenic și la șefii bisericilor autocefale locale să condamne crimele spirituale ale lui Kiril și să-l priveze de tron, în special pe baza răspândirii doctrinei etnofile eretice a „păcii rusești” și răspândirea schismei în rândul ortodocșilor”.
Patriarhul Kirill al Moscovei susținea în urmă cu câteva săptămâni că Rusia ”nu a atacat pe nimeni” și i-a îndemnat pe ruși să-și apere ”hotarele sacre”. Patriarhul e de părere că „Rusia rămâne iubită de Dumnezeu”, a elogiind puterea și măreția statului după slujba oficiată în Catedrala Arhanghelului, amplasată în apropierea Kremlinului.
„Nu vrem să luptăm cu nimeni. Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. O țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele. Să dea Dumnezeu ca țara noastră să fie așa până la sfârșitul veacului – puternică și iubită de Dumnezeu. Să ne rugăm Domnului să nu lipsească de dragostea sa poporul nostru și biserica noastră, sa lumineze autoritățile, ca prin credință, evlavie și înțelepciune să ne întărească oamenii, să ne ofere putere să muncim, să trăim și, dacă este cazul, să luptăm mereu pentru a păstra viața liberă și independentă a poporului nostru și a țării noastre”, a afirmat patriarhul.