30 mai 2022 | 15:47

Avertisment OMS în legătură cu variola maimuței. Autoizolarea, o soluție

ULTIMA ORĂ
Avertisment OMS în legătură cu variola maimuței. Autoizolarea, o soluție

Specialiștii trag semnalul de alarmă cu privire la variola maimuței. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că această boală prezintă acum „un risc moderat” pentru sănătatea publică la nivel mondial, care are putea crește mai departe, devenind risc ridicat.

Recomandări făcute de autoritățile sanitare, cu privire la variola maimuței

Declarațiile făcute de OMS survin pe fondul raportării de cazuri în regiuni unde boala nu este întâlnită de obicei.

„Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni ridicat dacă acest virus exploatează oportunitatea de a deveni un patogen uman şi se răspândeşte în grupuri cu risc mai mare de boli severe cum ar fi copiii mici şi persoanele cu imunodepresie,” a avertizat OMS.

Variola maimuţei are în mare parte simptome uşoare şi care este endemică în regiuni din vestul şi centrul Africii. Acest virus se transmite prin contact apropiat şi poate fi controlat relativ uşor prin măsuri precum autoizolare şi igienă, conform sursei citate. Astfel, pe 26 mai, a fost raportat un număr total de 257 de cazuri confirmate şi 120 de cazuri suspecte au fost raportate în 23 de state membre unde virusul nu este endemic, a declarat agenţia sanitară într-un comunicat. Nu au fost raportate decese până în prezent.

OMS spune că propagarea rapidă a acestei boli, într-o perioadă scurtă în mai multe ţări non-endemice arată o transmitere nedetectată pentru o perioadă şi evenimente recente care au amplificat-o.

Citește și: România cumpără 1000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății e de părere că vor fi mai multe cazuri după ce monitorizarea variolei maimuței va fi extinsă

OMS mai spune că se aşteaptă ca mai multe cazuri să fie raportate după ce monitorizarea în ţări endemice şi non-endemice se va extinde.

„Cele mai multe dintre cazurile raportate până în prezent nu au fost asociate cu o călătorie într-o regiune endemică şi s-au prezentat prin asistenţa medicală primară sau prin serviciile de sănătate sexuală,” a precizat OMS.

Citește și: Oficialii ruși acuză SUA și Nigeria. Aceștia spun că variola maimuței a pornit din laboratoarele biologice controlate din cele două țări