Avem în mânecă asul care poate pune capăt războiului: Putin se teme de asta
La granițele României se desfășoară, fără îndoială, cel mai dramatic conflict militar izbucnit în Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a decis să invadeze Ucraina, iar din ziua de 24 februarie, ucrainenii trăiesc printre lacrimi, ruine și bombardamente, în timp ce Occidentul și Statele Unite ale Americii se află în alertă, căutând soluții care să determine retragerea trupelor rusești din țara vecină.
Ei bine, o soluție ar putea sta chiar în mâna Uniunii Europene.
Care ar fi soluția ce l-ar pune pe fugă pe Putin
Este vorba despre independența energetică a statelor membre ale blocului comunitar. Analiștii economici, dar și strategii militari susțin că Vladimir Putin a profitat de dependența UE de gazele rusești și de criza energetică actuală, demarând acest conflict militar cu gândul că blocul comunitar nu poate impune sancțiuni prea dure, fiindcă are nevoie de importurile de gaz.
Situația se schimbă, însă, odată cu venirea primăverii și creșterea temperaturii în termometre. Se pare că, în sezonul cald, ne putem asigura independența regională din acest punct de vedere, iar faptul că nu mai importăm gaze rusești ar fi pentru Vladimir Putin elementul care l-ar determina să încheie conflictul militar din Ucraina.
Asociaţiei Energia Inteligentă consideră, de exemplu, că Uniunea Europeană are posibilitatea de a-şi susţine singură întregul consum de gaze, odată cu venirea primăverii, iar sistarea livrărilor din Rusia ar putea pune capăt imediat războiului.
„S-ar putea, conform studiului AEI ‘Alimentarea cu energie a Europei, în perspectiva crizei UE – Rusia’, să se aplice sancţiunea autosistării imediate a gazelor naturale din Rusia spre Europa, teoretic, fără să apară dificultăţi în continuitatea livrării gazelor consumatorilor în această perioadă”, susţin experţii asociaţiei.
Experții vorbesc și despre o serie de riscuri în timp. Sunt aspecte deosebit de importante, pe care trebuie să le luăm în seamă și să ni le asumăm pe termen mediu și lung.
„Pentru multe din ţările europene, aceasta ar putea echivala cu rezilierea contractelor pe gaze pe termen lung încheiate cu Gazprom, contracte care au cantităţi şi preţuri predictibile pe termen lung, mult inferioare faţă de preţurile existente în momentul de faţă pe pieţele bursiere; având în vedere că nu se cunoaşte cât va dura acest conflict, în situaţia nerezilierii contractelor de achiziţie gaze, există posibilitatea ca să fie afectate umplerea depozitelor de înmagazinare în vara lui 2022 şi respectiv să fie afectată securitatea energetică a unor ţări; pierderea avantajelor economice, sociale şi politice ale unor ţări în raport cu altele, tocmai urmare a relaţiilor şi contractelor cu Gazprom, răcirea relaţiilor deosebit de bune dintre Gazprom şi anumite ţări din UE”, mai spun specialiştii AEI.