Autoritățile din Mariupol cer NATO să trimită ajutor: „Liderii nu înțeleg că Putin nu se va opri”

Autoritățile din Mariupol cer NATO să trimită ajutor: „Liderii nu înțeleg că Putin nu se va opri”

Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol, le cere liderilor NATO să trimită trupe în Ucraina, spunând că Rusia nu se va opri până când nu va transforma ţara într-un ”deşert şi nu va ucide mulţi civili”, potrivit informațiilor transmise de BBC.

Autoritățile din Mariupol cer NATO să trimită ajutor

”Nu există nicio modalitate de a-l opri pe Putin să ne omoare civilii cu atacuri aeriene până când NATO nu se trezeşte şi înţelege că nu este un conflict regional – este un război împotriva democraţiei, împotriva libertăţii, împotriva unuia dintre cele mai mari naţiuni europene”, a spis el.

”Se pare că liderii NATO nu înţeleg că Putin nu se va opri, le este frică şi este păcat. Şi ne aşteptăm ca într-o zi liderii NATO să înţeleagă că este absolut necesar să acorde sprijin militar direct Ucrainei pentru a-l opri pe Putin sau cel puţin să închidă spaţiul aerian pentru a ne proteja de ameninţarea aeriană”, a mai declarat viceprimarul ucrainean.

Acesta a mai menșionat că Vladimir Putin vrea să transforme ţara într-un deşert, însă ”este imposibil să ne ia oraşele, nu clădirile reprezintă oraşul, oraşul sunt oamenii înşişi”, a mai continuat acesta.

”Am înţeles că este pregătit să omoare oricât de mulţi civili are nevoie”, a mai spus Orlov.

Locuitorii oraşului Mariupol au spus că încearcă să supravieţuiască atacurilor necruţătoare care au distrus deja cartierele rezidenţiale şi au întrerupt alimentarea cu energie şi apă.

„Nu a mai fost nici lumină, nici căldură, nici apă acum de două zile întregi și aproape că nu mai avem mâncare”, a spus Maxim, 27 de ani, un dezvoltator IT care se ascundea joi dimineață în apartamentul bunicilor săi.

„Mâncarea și medicamentele nu se mișcă acum în Mariupol. Guvernul local a încercat să dea pâine și apă, dar a dispărut”, a spus el. „Am umplut baia cu apă înainte să se oprească apa. Mai avem vreo cinci litri.”

Mariupol, o țintă strategică esențială pentru Rusia

Bombardele au început din nou la șase dimineață, a spus Maxim, un locuitor din Mariupol.

„Orașul a fost complet întunecat peste noapte, nu a existat nicio sursă de lumină în afară de explozii. A fost liniște câteva ore, dar apoi în zori a început din nou. Îl putem auzi acum din toate direcțiile. Suntem îngroziți.”

Mariupol, un oraș de 400.000 de locuitori, este o țintă strategică esențială pentru Rusia, deoarece prinderea lui ar permite rebelilor susținuți de ruși din estul Ucrainei să își unească forțele cu trupele din Crimeea, peninsula de sud anexată de Rusia în 2014.

Principalul oraș-port ucrainean Mariupol a fost „aproape de o catastrofă umanitară” miercuri, după mai bine de 15 ore de bombardament continuu de către forțele ruse, a declarat viceprimarul orașului pentru BBC.  Primarul Vadym Boichenko susține că trupele rusești atacă în mod activ legăturile feroviare într-o încercare aparentă de a împiedica civilii să scape de bombardamente.

Anterior, el a declarat că au avut loc atacuri constante în ultimele 24 de ore, care au întrerupt alimentarea cu apă și energie electrică. Autoritățile locale au nevoie de o încetare a focului pentru a restabili aceste servicii, a declarat Boichenko.

Citește și: