ASUS ROG Strix SCAR 15 sau instrumentul perfect de gaming ”ajutat” de Intel Alder Lake

Acest laptop face parte din gama ASUS ROG Strix SCAR 15 G533ZW echipat cu Intel® Core™ i9-12900H din generația a 12-a de procesoare de gaming Intel.

Așa cum știți, procesorul este cea mai importantă componentă a unui sistem de gaming, dat fiind faptul că acesta este creierul sistemului și este esențial să aveți un procesor care să facă față cu brio celor mai solicitante sarcini și jocuri. Intel® Core™ i9-12900H asigură o performanță extraordinară, de care se poate bucura orice gamer.

Procesoarele Intel din a 12-a generație, Alder Lake, au o nouă arhitectură hibridă cu două tipuri de nuclee special create pe fiecare procesor, și anume:

  • Performance-cores (P-cores) sunt optimizate pentru a gestiona sarcini cu un singur thread, precum majoritatea jocurilor. Acestea includ cel mai performant nucleu CPU construit vreodată de Intel.
  • Efficient-cores (E-cores) sunt optimizate pentru a gestiona sarcini cu mai multe thread-uri. Acestea ajută la gestionarea eficientă a sarcinilor de fundal.

Astfel, Intel® Core™ i9-12900H dispune de 14 core-uri, dintre care 6 P-cores si 8 E-Cores, 20 thread-uri și atinge o frecvență turbo de până la 5 GHz, cu ajutorul Intel Turbo Boost Max 3.0. Practic, asigură o experiență de gaming similară cu aceea a unui desktop, într-o carcasă mult mai mică.

Toate acestea sunt posibile datorită tehnologiilor Intel care ajută procesorul să atingă performanțe uimitoare, iar în acest review vom discuta despre beneficiile fiecăreia dintre ele:

Intel® Thread Director prioritizează și gestionează ce sarcini de lucru trebuie sa mearga catre P-cores și care sa mearga catre E-cores pentru o performanță optimă.

Intel® Turbo Boost Max Technology 3.0 este o versiune îmbunătățită a 2.0, care stimulează individual viteza celor mai rapide nuclee ale unui procesor, direcționând, în același timp, sarcinile de lucru critice către aceste nuclee accelerate. Aceasta poate crește performanțele cu un singur fir de execuție cu până la 15%.

Intel® Hyper-Threading Technology este o inovație hardware, care permite rularea mai multor fire de execuție pe fiecare nucleu. Mai multe fire de execuție înseamnă că se pot realiza mai multe activități în paralel. Practic, un PC poate procesa mai multe informații în mai puțin timp și poate rula mai multe activități de fundal, fără întreruperi.

Intel® Wi-Fi 6 este integrat în procesor, pentru descărcări incredibil de rapide și conexiuni fiabile, chiar și pe rețele aglomerate. Aceasta oferă conectivitate ultra-rapidă la internet, ceea ce înseamnă că veți experimenta conferințe video de calitate înaltă și vă puteți juca jocuri în timp real oriunde în casă, fără a fi nevoie să conectați dispozitivul prin cablu. Vitezele sunt de trei ori mai mari față de Wi-Fi 5 și latența cu 75% mai scăzută.

Cu ajutorul Thunderbolt 4 puteți conecta laptopul la alimentare și la accesorii folosind un singur cablu și vă puteți bucura de viteza mare de transfer și securitate a datelor.

Trecând la partea de conectivitate, putem observa că laptopul dispune de un port Thunderbolt 4, 2 usb-uri 3.2,un usb 3.2 type c, output de microfon, un hdmi și mufa de internet RJ-45.

Noul standard DDR5, oferă un salt uriaș de performanță la 4800MHz, cu timpi de scriere cu 50% mai rapizi decât mașinile echipate cu DDR4.

Componentele puternice necesită o soluție de răcire robustă. SCAR utilizează un compus termic din metal lichid pe CPU și patru ieșiri dedicate pentru ventilator, pentru a transfera eficient căldura din sistem. ROG Intelligent Cooling permite componentelor critice, cum ar fi procesorul și GPU-ul, să mențină frecvențe de amplificare mai mari pentru perioade mai lungi de timp, menținând framerate-ul fluid și constant, chiar și în timpul sesiunilor prelungite de joc. SCAR ține și zgomotul sub control: atunci când este în modul Performanță, Strix SCAR nu depășește 40 db de zgomot.

În cele ce urmează, vreau să testez câteva jocuri, pentru a vedea exact ce rezultate putem obține cu acest laptop. De menționat faptul că toate jocurile vor fi testate la rezoluție FHD, cu setări grafice medii.

Laptopul pe care l-am prezentat face parte din platforma ASUS ROG Strix SCAR 15 G533ZW, echipat cu procesor Intel® Core™ i9-12900H de-a 12-a generație și placă video NVIDIA GeForce RTX 3070Ti. Vreau să mai menționez faptul că performanțele produselor din această platforma pot varia în funcție de memoria RAM, dacă produsul are stocare SSD sau HDD și în funcție de placa video cu care vine echipat laptopul. Poți achiziționa acest laptop de AICI!

Citește și: