Apple fuge de relația cu China și își mută producția în India: ce înseamnă asta pentru cumpărătorii de iPhone

Apple fuge de relația cu China și își mută producția în India: ce înseamnă asta pentru cumpărătorii de iPhone

În contextul tensiunilor din ce în ce mai acerbe dintre SUA și China, companii precum Apple încearcă să-și mute producția de gadgeturi în alt colțișor al Asiei, în India. Pași mici în acest sens s-au făcut de mai mulți ani, dar acum, procesul se accelerează.

Apple și-a propus ca, până în 2025, unul din patru iPhone-uri livrate în orice colț al mapamondului să fie produs în India, atrag atenția analiștii J.P.Morgan. Din câte se pare, gigantul din Cupertino este într-o cursă continuă de a căuta alternative la China, pe fondul tensiunilor dintre Washington și Beijing, dar și al restricțiilor aleatorii din statul asiatic din perioada pandemiei, elemente care au afectat negativ producția, conform Reuters.

Până și iPhone 14 se va face în India

Dacă totul merge cum trebuie, iar sursele citate de J.P. Morgan sunt corecte, înainte de finele acestui an, Apple va muta aproximativ 5% din producția de iPhone 14 în India. Trendul migrației producției se va menține și anii următori, ajungându-se la situația în care 25% din toate produsele Apple, inclusiv Mac, iPad, Apple Watch și AirPod, nu doar iPhone, să fie fabricate în afara Chinei. Procentul actual este doar 5%.

„Furnizorii din Taiwan, cum ar fi Hon Hai şi Pegatron, joacă un rol cheie în relocarea spre India. Pe termen mediu spre lung, previzionăm că Apple va apela la furnizorii local din India”, susţin analiştii băncii americane.

În urmă cu aproximativ o lună, un raport similar a venit de la Bloomberg. Citând niște surse apropiate de companie care au optat să-și păstreze anonimatul, Apple colaborează cu mai mulți furnizori pentru pentru a-și majora într-un ritm accelerat producția în India. Până și Foxconn, unul dintre cei mai vechi colaboratori ai Apple, analizează procesul de transportare a componentelor din China și posibilitățile de asamblare a iPhone 14 la fabrica sa din orașul indian Chennai, menționează sursa citată. Tot în august, publicația niponă Nikkei a obținut informații despre eforturile companiei conduse de Tim Cook de a-și muta producția de Apple Watch și MacBook în Vietnam. Acelea sunt însă la nivel de negocieri și, din nou, nu este nimic oficial.