Apa, raționalizată în România: localitățile în care este mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu

Apa, raționalizată în România: localitățile în care este mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu

În cazul în care raționalizarea alimentelor și livrarea utilităților după un program strict îți aduce aminte de perioada lui Ceaușescu și ți-ai dori să nu o retrăiești, nu-ți doresc să ajungi în această regiune din România.

Apa potabilă este furnizată în mai multe comune ieșene după un program foarte bine definit și mult mai restrâns decât cele 24 de ore dintr-o zi. Dimineața și seara, ai câteva ore în care te poți spăla și îți poți pune apă deoparte pentru nevoile zilnice. Responsabil de această situație foarte dificilă este furnizorul Apavital, iar argumentele din spate sunt suprinzător de simple.

De ce nu mai este apă la Iași

Oficialii societății Apavital au încercat să-și justifice inabilitatea de a livra apă curentă în permanență românilor din mai multe comune din Iași prin faptul că rezervoarele au rămas fără. Aparent, resursele de apă din rezervoarele de înmagazinare se epuizează cu rapiditate și este necesară refacerea stocurilor.

Afectați de această situație dificilă sunt locuitorii din comunele Focuri, Belcești, Românești, Coarnele Caprei, Gropnița, Todirești și Lespezi. În acest localități, apa curentă va fi livrată câteva ore dimineața și câteva ore pe timp de seară. Măsura se aplică momentan doar pentru câteva zile, de astăzi și până pe 31 iulie.

Furnizorul ApaVital profită de ocazie pentru a le reaminti utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcționarea capacităților de pompare în regim normal.

„Facem un apel la spiritul civic al cetățenilor din comuna Miroslava și recomandăm evitarea udatului excesiv al grădinilor și culturilor agricole și utilizarea apei potabile numai pentru igiena personală și în scop menajer. Ținem permanent legătura cu operatorul regional de apă și canalizare pentru a găsi cele mai bune soluții pentru toți cetățenii comunei”, susțin reprezentanții Primăriei Miroslava, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției, în contextul problemelor de alimentare cu apă de pe raza județului Iași.