Amendă de 10.000 de lei în România: dacă ești iubitor de animale, regulile sunt aspre. Riști chiar pușcăria
Puțini români știu că legislația țării noastre prevede reguli foarte clare și aspre cu privire la îngrijirea animalelor de companie, respectiv câinii.
Dacă încalci aceste reguli, poți să plătești o sumă amețitoare, dacă vei fi amendat, dar asta nu e tot! Riști să ajungi după gratii, în anumite circumstanțe. Vom explica în rândurile de mai jos ce reguli nu trebuie să scapi din vedere și ce trebuie să faci, concret, pentru a nu ajunge în astfel de situații neplăcute.
Pentru început, trebuie să știi că legea stipulează, cât se poate de clar, faptul că “este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special”.
Încălcarea acestei prevederi poate genera o amendă de de la 5.000 la 10.000 de lei.
Conform unei analize avocatnet.ro, legislația este mai dură de atât, iar pedeapsa cu închisoarea este foarte posibilă. Practic, altă prevedere deja în vigoare spune că „este interzis abandonul câinilor revendicați ori adoptați din adăposturi. <Abandonul constă în lăsarea unui câine revendicat ori adoptat în condițiile prezentei ordonanțe de urgență pe domeniul public, fără hrană, adăpost ori tratament medical>”.
Cum poți ajunge să stai 5 ani în închisoare
Pentru această din urmă regulă, pedeapsa se poate transforma în ani grei de privare de liberate. Vorbim despre pedepse de la doi până la cinci ani de închisoare, deci nu este de glumă!
Iată și alte aspecte relevante, de care trebuie să ții cont, pentru a nu avea probleme cu legea:
-Eutanasierea câinilor se efectuează numai de către un medic veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii.
-Se interzice uciderea câinilor de către alte persoane decât cele prevăzute în prezenta ordonanță de urgență sau prin alte metode decât eutanasierea.
– Încredințarea câinilor spre revendicare și adopție se face numai după ce aceștia au fost consultați de către medicul veterinar de liberă practică, deparazitați, vaccinați antirabic, sterilizați și identificați prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Câinii revendicați sau adoptați vor fi sterilizați, excepție făcând câinii cu regim special, astfel cum sunt definiți în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.