20 nov. 2022 | 13:53

Amendă de 1.000 de lei pentru gestul de a da flashuri. Când poţi scăpa de dat bani, situaţiile în care luminile sunt legale

AUTO
Amendă de 1.000 de lei pentru gestul de a da flashuri. Când poţi scăpa de dat bani, situaţiile în care luminile sunt legale

În ciuda faptului că pot primi o amendă de până la 1.000 de lei, în continuare, foarte mulți șoferi obișnuiesc să dea flashuri atunci când se află în trafic. Află care sunt situațiile în care acest lucru este permis.

Șoferii din România utilizează uneori flash-urile în mod abuziv, fără a se gândi că riscă o amendă pentru acest gest. Totuși, acestea pot fi utilizate doar în două situații aparte, iar tot ce este în afara lor, te poate costa o amendă usturătoare.

Greșelile comise în trafic sunt la ordinea zilei, astfel că numărul de accidente, dosarele de daună și amenzile sunt în creștere de la o zi la altă. În afară de greșelile uzuale, utilizarea fazei lungi în alte condiții decât cele prevăzute de lege este interzisă.

Deși acestea sunt folosite de către șoferi pentru a-i avertiza pe alți participanți la trafic despre controalele rutiere, sau pentru a-l avertiza pe un alt șofer că îi acordă prioritate, legea menționează clar cele două situații în care utilizarea fazei lungi este permisă și anume în caz de urgență, pentru a-i avertiza pe ceilalți șoferi despre un pericol sau în cazul depășirilor în afara zonelor construite.

Utilizarea fazei lungi atunci când un șofer se află în depășire pentru a-l avertiza pe cel care vine din sens opus este folosit extrem de rar pe șosea. Deși este menționat că „în afara intravilanlui, depășirea poate fi anunțată cu semnale acustice și luminoase scurte”, utilizarea claxonului i-ar putea deruta pe ceilalți șoferi.

Tot legea menționează ca atunci când faza lungă este pornită, șoferii trebuie să se asigure că cei care vin din sens opus nu sunt orbiți de lumina puternică. Utilizarea acesteia trebuie, de asemenea, să fie utilizată cu atenție atunci când te afli pe autostradă.

Flashurile pot fi utilizate doar dacă șoferul unui vehicul aflat pe banda din stânga nu înțelege intenția de a depăși, chiar dacă semnalizarea este pornită, potrivit ADAC. Totuși, dacă flash-urile sunt utilizate în mod abuziv, iar distanța legală între mașini nu este respectată, există șanse să devii vinovat de constrângere.

Amendă dacă folosești flashuri în trafic în mod abuziv

În ceea ce privește siguranța rutieră, România câștigă de fiecare detașat, însă la locul din urmă. Începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, noi sancțiuni și-au făcut loc în Codul Rutier. Așadar, șoeferii care dau flash-uri sau frânează brusc riscă o amendă de până la 1.000 de lei, precum și suspendarea permisului de conducere.

Cu toate acestea, pedepsele par să nu îi sperie prea tare pe șoferi, astfel că un nou proiect de modificare a Codului Rutier se află pe mese parlamentarilor, propunând sancțiuni și mai aspre pentru șoferii inconștienți sau cei teribiliști. Astfel, cei care vor utiliza flash-urile în mod necorespunzător riscă o amendă de până la 3.000 de lei.

 „În ultima vreme s-a putut observa că românii au anumite dificultăți în a circula pe astfel de drumuri de mare viteză. Unii sunt grăbiți și încearcă să treacă de cei din față, fie cu presiuni sau semnale luminoase. Cum ar trebui să răspundem la flash-urile șoferilor agresivi? În primul rând, pe autostradă se circulă pe prima bandă, cea de a doua fiind folosită pentru depășiri. Legat de flash-uri, a fost introdusă o prevedere care sancționează astfel de comportamente.

În caz că facem o depășire, iar un alt șofer ne presează cu flash-uri, ar trebui să ne păstrăm calmul. Nu ar trebui să bruscăm comenzile mașinii, să ne continuăm depășirea, după care revenim pe prima bandă. Nu trebuie să dăm atenție celui din spatele nostru, deoarece atenția noastră trebuie să se concentreze asupra mașinii din fața noastră, pentru a evita orice pericol. Principala cauză a accidentelor este nepăstrarea distanței față de mașina din față”, afirmă Poliția Română pentru Promotor.

Anterior, conduita de a folosi în mod abuziv claxonul, flash-urile, frânarea bruscă, erau pedepsite numai dacă rezulta un accident rutier. Acum însă, acest comportament este incriminat, iar sancțiunea prevede o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, precum și suspendarea permisului pe o perioadă de 30 de zile. În cazul în care din cauza acestei conduite rezultă un accident rutier cu pagube materiale, amenda crește până la suma de 1.160 de lei, iar permisul este suspendat pe o perioadă de 60 de zile.