03 oct. 2022 | 08:29

Alegerile din Brazilia se îndreaptă spre turul doi. Bolsonaro surclasează sondajele

ULTIMA ORĂ
Alegerile din Brazilia se îndreaptă spre turul doi. Bolsonaro surclasează sondajele

Alegerile prezidențiale din Brazilia se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin, au anunțat duminică autoritățile electorale, după ce forța surprinzătoare a președintelui Jair Bolsonaro în primul tur a distrus speranțele rivalului Luiz Inacio Lula da Silva de a câștiga detașat.

Alegeri în Brazilia. Turul doi

După numărarea a 99,7% din voturile electronice, Lula era în frunte cu 48,4% din voturi față de 43,3% pentru Bolsonaro, a anunțat autoritatea electorală națională. Cum niciunul dintre cei doi nu a obținut majoritatea susținerii, cursa va merge într-un al doilea tur de scrutin pe 30 octombrie.

Mai multe sondaje de opinie îl arătau pe Lula, de stânga, care a fost președinte între 2003 și 2010, în fața lui Bolsonaro, de extremă dreapta, cu 10-15 puncte procentuale înaintea votului de duminică. Rezultatul mult mai strâns a spulberat speranțele unei rezolvări rapide a unor alegeri profund polarizate în cea de-a patra democrație ca mărime din lume.

Bolsonaro a pus la îndoială sondajele care îl arătau învins de Lula în primul tur, spunând că acestea nu reflectă entuziasmul pe care l-a văzut în campania electorală. De asemenea, el a atacat integritatea sistemului electronic de vot din Brazilia, fără dovezi, și a sugerat că ar putea să nu recunoască dacă ar pierde.

Observatorii politici au spus că o marjă largă de victorie pentru Lula ar putea să-i diminueze sprijinul lui Bolsonaro pentru a contesta rezultatele electorale. Dar votul de duminică, care a prelungit cu încă patru săptămâni un scrutin tensionat și violent, i-a revitalizat campania.

Scandal de corupție

Lula a dat o notă optimistă rezultatului, spunând că acesta nu va face decât să-i amâne victoria și că așteaptă cu nerăbdare să se confrunte cu Bolsonaro într-o dezbatere.

„Putem compara Brazilia pe care a construit-o el cu cea pe care am construit-o noi”, a declarat el reporterilor.

Bolsonaro a fost, de asemenea, calm și încrezător în comentariile sale de după alegeri, disprețuind firmele de sondaje pentru că nu au reușit să îi evalueze sprijinul.

„Intenționez să fac alianțele politice potrivite pentru a câștiga aceste alegeri„, a declarat el jurnaliștilor, subliniind progresele semnificative pe care partidul său le-a făcut în Congres în alegerile generale de duminică.

Aliații săi de dreapta au câștigat 19 din cele 27 de locuri puse la bătaie în Senat, iar primele rezultate au sugerat un rezultat puternic pentru baza sa în camera inferioară.

Deși Lula a părăsit președinția în urmă cu 12 ani cu o popularitate record, el este acum antipatizat de mulți brazilieni după ce a fost condamnat pentru acceptarea de mită și încarcerat în timpul ultimelor alegeri. Condamnarea sa a fost ulterior anulată de Curtea Supremă, permițându-i să candideze din nou la președinție în acest an, alături de alți nouă candidați dintr-o serie de partide mai mici.