Alegerile locale nu s-au încheiat: singura localitate din România cu două tururi de scrutin

Alegerile locale nu s-au încheiat: singura localitate din România cu două tururi de scrutin

Legislația din România nu mai include două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor de localități. Cu toate acestea, se pare că există o excepție de la regulă.

Procesul de alegere a primarilor într-un singur tur al alegerilor nu este cel mai eficient din lume. Tocmai din acest motiv, nici măcar în România, nu a existat dintotdeauna. Mai mult decât atât, președintele Iohannis, după o victorie impresionantă a liberalilor la nivel național, și-a exprimat ieri speranța că se va reveni la vechiul model cu două tururi.

„Avem mare nevoie de o nouă majoritate credibilă, care să impună rapid reformele legislative atât de așteptate și de necesare. Printre acestea se numără și modificarea legii care să asigure din nou alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este un pas esențial pentru a garanta în perspectiva alegerilor din următorul ciclu electoral o mai mare legitimitate celor care vor administra orașele și comunele timp de 4 ani”, a declarat Klaus Iohannis, luni, într-o declarație după alegerile locale.

Una dintre situațile problematice pentru care sunt necesare două tururi de scrutin s-a petrecut în comuna Ortișoara din județul Timiș. Aceasta este singura localitate din România în care va avea loc un al doilea tur. Motivul pleacă de la o situație aparent improbabilă.

Candidatul PSD Aleodor Sobolu şi candidatul PMP Lucian Ivănescu au obţinut, la alegerile locale de duminică, acelaşi număr de voturi, respectiv 604. Ca referință, ceilalţi candidaţi de la Orţişoara au obţinut: Marius Rediş (PNL) – 388, Nicolae Valentin Baniciu (Partidul Puterii Umaniste) – 187, Bianca Pascaru (USR PLUS) – 146, Ciprian Ioan Sâtea (Pro Romania) – 24.

Nu a fost încă stabilită o dată exactă, dar în această comună, pentru stabilirea unui primar, va fi organizat un al doilea tur de scrutin. În mod previzibil, nu vor mai fi incluși pe liste toți candidații din primul tur, ci doar Aleodor Sobolu și Lucian Ivănescu.