Adrian Ghenie a vândut la New York o lucrare de trei metri: suma colosală pe care a obținut-o

Adrian Ghenie a vândut la New York o lucrare de trei metri: suma colosală pe care a obținut-o

Adrian Ghenie este cel mai bine cotat pictor român. Acum, el a vândut un tablou la New York, la casa de licitații Christie’s din.

Prețul final al lucrării a fost de 2,2 milioane de euro. Lucrarea relativ recentă a artistului datează din 2019 și se numește Antelope Attacked near Gas Pipe 2. Lucrarea măsoară aproape trei metri în lățime și  a fost expusă, între noiembrie 2019 și februarie 2020, la Muzeul Ermitaj din St. Petersburg, Rusia. Apoi, în perioada iunie-decembrie 2021, a fost expusă la Berlin.

Antelope Attacked near Gas Pipe 2, de Adrian Ghenie, vândută pentru 2.2 milioane de euro

Ca referință, Ghenie deține recordul de vânzare pentru o lucrare a unui pictor român. Astfel, în 2016, tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru prețul record de 7,1 milioane lire sterline, mai exact, 9 milioane de dolari, la data respectivă.

Antelope Attacked near Gas Pipe 2

Mai mult, anul trecut, la o licitație condusă online din Hong Kong, dar de data aceasta la casa de licitații Christie’s, lucrarea The Collector I a fost vândută pentru prețul final de 65,97 milioane dolari Hong Kong (HKD), adică echivalentul a peste 7 milioane euro. Astfel, The Collector I a devenit a doua cea mai bine vândută lucrare a lui Ghenie, după Nickelodeon.

Adrian Ghenie, născut în anul 1977 la Baia Mare, a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj-Napoca. Mai târziu, artistul s-a stabilit la Berlin, în Germania. Acolo, după ce a trecut printr-o perioadă mai dificilă, a început să fie recunoscut la nivel internațional.

Pictorul român a contribuit atât la Cluj-Napoca, cât și la Berlin, la dezvoltarea galeriei Plan B, ce expune lucrările noii generații de artiști din România. Adrian Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură. Această distincție se acordă o singură dată unei persoane. A primit-o ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

Citește și: