06 dec. 2022 | 21:05

Adevărul despre salariile bugetarilor: își rotunjesc bine veniturile cu sporuri halucinante, cum ar fi cel de pericol

ACTUALITATE
Adevărul despre salariile bugetarilor: își rotunjesc bine veniturile cu sporuri halucinante, cum ar fi cel de pericol

Salariile bugetarilor sunt, cel mai adesea, rotunjite cu niște sume de bani foarte frumoase, ce li se alocă de la buget sub formă de sporuri.

Foarte interesantă este argumentarea din spatele acestor bonusuri, unele sporuri fiind, pentru noi, salariații de rând, de-a dreptul inexplicabile.

Dacă arunci o privire pe sporurile primite de angajații unei instituții publice sau ai unui Minister, inevitabil te duce gândul la faptul că acei oameni parcă-și riscă viața zilnic, atunci când merg la muncă.

 Ceea ce vedem noi ca salariu de bază nu reflectă realitatea. Din sporuri se umplu de bani

Iată, cu titlu de exemplu, câteva sporuri pe care le primesc cei 992 din 999 de salariați de la Ministerul Proiectelor Europene:

„- spor de condiții vătămătoare – 992 salariați
– spor pentru muncă cu fonduri europene – 977 salariați
– spor pentru complexitatea muncii
– 19 salariați – spor pentru titlul științific de doctor sau doctor docent
– 36 salariați”, conform datelor Profit.ro.

De asemenea, sursa citată ne prezintă și o serie de sporuri ai angajaților de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație. Cu un total de 797 de angajați, 732 dintre ei sunt beneficiari de sporuri salariale, sub diverse forme, după cum urmează:

– spor pentru condiții vătămătoare de muncă -732 salariați
– spor pentru gestionarea fondurilor europene – 495 salariați
– indemnizație de hrană – 731 salariați – spor pentru complexitatea muncii – 35 salariați
– spor pentru titlul științific de doctor – 35 salariați
– majorare pentru îndeplinirea atribuțiilor pentru aprobarea PNDL – 65 salariați
– majorare CFP – 16 salariați
– spor handicap – 2 salariați.

Desigur, lista nu se oprește aici, fiind foarte lungă. Numai la Ministerul Apărării, de exemplu, toți cei 86.149 de angajați sunt beneficiari de sporuri de salariu. Dintre aceștia, 81.000 de salariați primesc spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase. 889, de asemenea, încasează un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică.

Nu este de mirare faptul că angajații din mediul privat se simt discriminați și tratați incorect de statul român, în condițiile în care salariile sunt mici, competitivitatea mare, se cere performanță, iar despre sporuri ce putem adăuga?! Este tot mai evident faptul că avem nevoie de reforme care să aducă echitate.

Desigur, nu spune nimeni că anumiți salariați ce depun un efort intens, ce își expun viața sub o formă sau alta, ce fac anumite sacrificii, să nu beneficieze de anumite sporuri. Dar rămâne o mare întrebare: oare în prezent banii sunt oferiți pe criterii de performanță sau în mare parte este risipă. Despre asta este vorba, până la urmă.