În luna octombrie, ca urmare a unei propuneri venite de la Ministerul de Finanțe, Senatul aproba majorarea impozitelor pe proprietate. Ulterior, odată cu planificarea bugetului pentru anii următori, 2023-2025, se luau în calcul și sumele ce ar fi trebuit colectate. Ca urmare a acestui act normativ, se preconizau aproximativ 2,8 miliarde lei colectați la bugetu, doar pentru anul 2023. Numai că acum, conform unor surse guvernamentale, lucrurile s-au schimbat. Cu alte cuvinte este vestea momentului despre impozitele românilor din 2023.
Luna decembrie, ca în fiecare an, este luna în care guvernanții calculează și stabilesc bugetul pentru anul următor. În cazul de față vorbim de calculul bugetar pentru 2023, dar și pentru următorii doi ani, 2024 și 2025.
Așa cum spuneam în introducere, în octombrie Ministerul de Finanțe venea cu un proiect de act normativ de mărire a impozitelor pe proprietate, bazat pe un nou calcul de impozitare.
Proiectul propus venea ca urmare a necesității procesului de majorare a impozitelor, justifica ministerul condus de Adrian Câciu.
Mai ales impozitele pentru locuințe, se mai făcea precizarea, deși pe plan local, anumite administrații majorau deja procentele.
Conform noului calcul și a estimărilor, noile impozite ar fi trebuit să aducă la buget o colectare de aproximativ 2,8 miliarde de lei. Numai că, în urma discuțiilor din spațiul public, au apărut presiuni mari asupra legiuitorului.
Conform Profit.ro, de teama de a nu le fi respins actul normativ de către Curtea Constituțională, s-a luat decizia de eliminare.
Până la momentul previziunilor de buget, măsurile din Ordonanța 16 au fost negociate intens în coaliția de guvernare.
De fapt, inițiatorii proiectului, PSD, spuneau că s-a discutat pe marginea acesteia dar nu într-o dezbatere publică, așa cum ar fi trebuit, cel puțin nu în Senat.
Pentru moment, faptul că a fost eliminată ordonanța este vestea momentului despre impozitele românilor din 2023.
Vezi și: Locuințele pentru care românii vor plăti impozite mai mari. Ce li se pregătește proprietarilor
Ca urmare a acestei situații, spun cei de la Profit.ro, s-a luat decizia de a elimina OG 16, care majora impozitele pe proprietate, iar noul buget se va calcula excluzând sumele preconizate.
În aceeași măsură, mai spun sursele publicației menționate, se încearcă stabilirea unei marje de rectificare bugetară.
Rectificarea ar trebui să aibă loc după 1 ianuarie 2023, pentru a acoperi golul lăsat prin excluderea acestei ordonanțe.
Ba mai mult de-atât, aceleași surse mai menționează faptul că OG 16 nu va fi pusă în aplicare până în 2025, iar guvernele vor fi obligate să găsească alte zone de unde să colecteze bani către bugetul de stat.
Oricum rămâne problema bugetului pentru 2023. Pierderile masive de anul acesta, spun analiștii, vor obliga legiuitorii să găsesacă alte modalități de a aduce bani la buget.