Această țară a dat o lege radicală: ce se întâmplă cu câinii

Această țară a dat o lege radicală: ce se întâmplă cu câinii

Norvegia interzice creșterea a două rase canine, deoarece trăsăturile care îi fac pe acești câini să fie atât de îndrăgiți reprezintă și cauza neplăcerilor cu care se confruntă câinii.

Astfel, printr-o hotărâre de la Tribunalul din Oslo,  s-a interzis creșterea câinilor din rasele Bulldog englez și Cavalier King Charles Spaniel. Această practică produce suferințe care sunt incompatibile cu legea privind protecția animalelor.

Verdictul instanței norvegiene a avut drept fundal o dezbatere amplă la nivel mondial: căutarea aspectului „drăguț” al animalelor de companie care se realizează oare în detrimentul bunăstării lor.

Câinii din aceste două rase au probleme de sănătate

„Multe dintre rasele noastre de crescătorie sunt extrem de afectate de consangvinizare și poartă în ele un bagaj greu prin prisma bolilor”, a declarat Ashild Roaldset, președinta Societății pentru protecția animalelor din Norvegia. „Trebuie să schimbăm felul în care creștem câini. Poate că modul în care o facem era acceptabil în urmă cu 50 de ani, dar nu mai este acceptabil în zilele noastre”, a completat ea, conform NYPost.

Cele două rase au dezvoltat boli ereditare care afectează majoritatea câinilor, dacă nu chiar pe toți.

Spre exemplu, bulldogul englez are dificultăți respiratorii din cauza botului său aplatizat, precum și probleme dermatologice, reproductive și ortopedice. Mai mult de jumătate dintre câinii din această rasă născuți în ultimi zece ani în Norvegia au venit pe lume prin cezariană.

De asemenea, câinii din rasa Cavalier King Charles Spaniel au o constituție care a făcut ca aceste animale să sufere adeseori de dureri de cap din cauza unei cutii craniene prea mici, precum și de afecțiuni cardiace și probleme oculare.

Crescătorii profesioniști admit că cele două rase reprezintă într-adevăr „provocări”, dar spun că acestea pot fi depășite prin creșterea selectivă a indivizilor care îndeplinesc anumite cerințe. În plus, ei spun că decizia instanței nu interzice deținerea, vânzarea sau importul de bulldogi sau câinii din rasa Cavalier King Charles Spaniel – doar creșterea acestora.

Citește și: