Abia acum înțelegi pensiile speciale: cum ajungi să-ți iei câteva apartamente pe an, din pensie, în România

Abia acum înțelegi pensiile speciale: cum ajungi să-ți iei câteva apartamente pe an, din pensie, în România

Data viitoare când te întrebi cine a jucat un rol foarte important în păstrarea pensiilor speciale pentru magistrați, merită să ai în vedere că este un domn care în 2021 a încasat 15.700 de EURO de la statul român, cei mai mulți dintre ei din pensii speciale.

Ai auzit vreodată vorba ”a pus lupul paznic la oi”? Ceva similar s-a întâmplat cu Marian Enache, noul președinte al Curții Constituționale a României, el fiind lupul. Oile reprezintă visul românilor de a desființa pensiile speciale, o fantezie care, pe parcursul vieții noastre, este foarte improbabil să se materializeze. Nu de alta, dar explicația o găsești în declarația de avere a domnului Enache.

Ce înseamnă pensie specială, de fapt, în România

Marian Enache, în declarația de avere, a trecut un venit lunar de 15.700 de euro, din trei surse de venit, pe 2021. În spatele sumei fabuloase cu care și-ar fi putut lua vreo două apartamente decente anul trecut, se află pensia specială de magistrat CCR, pensia specială de fost parlamentar și salariul de judecător CCR.

Ca referință, cei care s-au opus de curând desființării pensiilor speciale pentru magistrați, judecătorii CCR, nu mai puțin de 5 dintre ei se bucură de aceea pensie, pe care o cumulează cu salariul, conform News.ro.

Punctual, anul trecut, Marian Enache a primit o pensie specială de magistrat CCR în valoare de 37.738 de lei lunar (7.547 de euro).  În calitate de fost parlamentar (timp de 3 mandate), Enache a mai încasat o pensie specială de 16.156 de lei (3.231 de euro).

Suma reprezintă pensia specială doar pentru primele două luni ale anului 2021, întrucât Parlamentul a tăiat privilegiile foștilor parlamentari. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la finalul lunii februarie 2021. Din păcate, este extrem de improbabil să se întâmple același lucru cu pensia specială pentru magistrați. În orice caz, la final de lună, din veniturile declarate, Enache se bucura de 15.778 de euro.

Cristian Deliorga, un alt judecător CCR propus de PSD în 2019, are o pensie specială de 33.451 de lei lunar sau aproximativ 6690 de euro. Din salariul de magistrat mai primește 4733 de euro sau 23.665 de lei, pentru un total de 11.423 de euro pe lună.  Attila Varga, propus de UDMR, încasează o pensie specială de 33.333 de lei lunar sau 6666 d euro, la această sumă se adaugă 24.000 lei lunar sau 4800 de euro, sub formă de salariu, pentru un total de 11.466 de euro.

”Judecătorii Curții Constituționale cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute. Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăși”, astfel se ajunge la sumele fabuloase de mai sus.