28 nov. 2022 | 15:23

A erupt cel mai mare vulcan de pe Pământ, provocând zeci de cutremure. Avertismentul specialiștilor VIDEO

ULTIMA ORĂ
A erupt cel mai mare vulcan de pe Pământ, provocând zeci de cutremure. Avertismentul specialiștilor VIDEO

Filiala Serviciului Național de Meteorologie din Hawaii a emis o avertizare de cădere de cenușă după ce a început o erupție pe Mauna Loa, cel mai mare vulcan de pe Pământ, pe Insula Mare a statului.

Erupția, prima din ultimele aproape patru decenii a vulcanului, a declanșat zeci de cutremure cu magnitudinea de peste 2,5 grade pe scara Richter, unul dintre ele având o magnitudine de 4,2 grade.

Potrivit Observatorului Vulcanilor din Hawaii, erupția a început duminică seară, în jurul orei 23:30, ora Hawaii-ului. Serviciul a avertizat că „vânturile pot transporta gaze vulcanice și, posibil, cenușă fină și „Părul lui Pele” în direcția vântului”.

Până în prezent, serviciul a declarat că fluxurile de lavă „sunt conținute în zona de vârf și nu amenință comunitățile aflate în aval”, dar a avertizat, de asemenea, că primele etape ale erupției pot fi foarte schimbătoare, fluxurile de lavă fiind predispuse să se modifice rapid.

„Dacă erupția rămâne în Moku’āweoweo, fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil limitate în interiorul pereților calderei”, a scris observatorul în notificarea sa de peste zi. „Cu toate acestea, dacă orificiile eruptive migrează în afara pereților săi, fluxurile de lavă se pot deplasa rapid în josul pantei”.

Locuitorii trebuie să rămână în case

Locuitorii din zona din jurul erupției au fost avertizați că în unele zone ar putea cădea până la un sfert de centimetru de cenușă. Celor care suferă de boli respiratorii li s-a spus să rămână în casă, în timp ce toți ceilalți sunt sfătuiți să poarte acoperitoare pentru față atunci când se află în aer liber.

Părul lui Pele este denumirea firelor subțiri de fibre de sticlă formate în timpul unor erupții. Serviciul Parcurilor Naționale avertizează că aceste fibre, care sunt suficient de ușoare pentru a fi purtate de vânturile puternice, sunt suficient de ascuțite pentru a se înfige în pielea și ochii oamenilor, potrivit The Independent.

Ultima erupție majoră de pe Mauna Loa a avut loc în 1984, când fluxurile de lavă au amenințat principalul centru de populație din Big Island, Hilo. Din 1832, au fost documentate în total 39 de erupții; potrivit US Geological Survey, acestea au avut loc în medie o dată la șase ani în ultimii 3.000 de ani.

Avertizările care au condus la ultima erupție au fost emise pentru prima dată în septembrie, geologii observând o creștere a frecvenței cutremurelor în jurul vulcanului. La începutul lunii octombrie, au fost detectate aproximativ 40 în fiecare zi, ceea ce a dus la ridicarea nivelului de alertă pentru vulcan. Alerta se află acum la cel mai înalt nivel.