900 de pompieri intervin la un incendiu în Cehia. Flăcările s-au răspândit până la granița cu Germania

900 de pompieri intervin la un incendiu în Cehia. Flăcările s-au răspândit până la granița cu Germania

De o săptămână, pompierii cehi încearcă să stingă un incendiu izbucnit în Parcul Național „Elveția boemă”. Numărul echipajelor de intervenție a crescut de la 150 la 900, anunță serviciile de urgență. Suprafeţele problematice includ o zonă denumită Deep Valley şi stâncile de deasupra oraşului Hrensko, au declarat autoritățile locale.

Incendiu uriaș în Cehia. Sute de pompieri intervin

„Obiectivul nostru este de a reduce suprafaţa afectată pe cât de mult posibil”, a spus un purtător de cuvânt pentru televiziunea publică CT, referindu-se la incendiul care afectează circa 1.000 de hectare de teren.

Deoarece Parcul Naţional este situat în apropierea graniţei cu Germania, flăcările s-au răspândit şi dincolo de frontieră. Din păcate, focarul nu poate fi ținut sub control nici la o săptămână după ce a izbucnit. Pe lângă cei 900 de pompieri, circa 250 de autospeciale, şase elicoptere și cinci aeronave pentru stingerea flăcărilor sunt pregătite să acționeze.

Suedia, Slovacia, Polonia și Italia au sărit în ajutor

În ajutorul cehilor au sărit inclusiv pompieri suedezi. Slovacia, Polonia și Italia intervin, de asemenea, cu echipaje. Un salvator a fost grav rănit, sâmbătă după-amiază, după ce a căzut de pe o stâncă. În aceeași zi, alți doi lucrători au fost răniți și duși la spital pentru îngrijiri medicale.

Potrivit Martinei Gotzová, purtătorul de cuvânt al detașamentului de pompieri din regiunea Hradec Kralove, au fost dislocate toate aparatele aviatice de care dispun pentru combaterea incendiilor, și anume șase elicoptere și cinci avioane. Cu toate acestea, există un oarecare optimism. 500 de oameni au putut să se întoarcă în Vysoká Lípa, după evacuarea făcută de autorități.

Duminica trecută, pompierii au evacuat zeci de oameni din orașele din apropierea Parcului Național „Elveția boemă” de la granița Republicii Cehe cu Germania, în timp ce incendiul de pădure a scăpat de sub control. Focul, care a izbucnit în 24 iulie, a încetinit parțial luni, înainte ca vânturile și seceta să-l împingă spre Germania, care a trimis echipaje în zonă.

Situația este „critică”

Aproximativ 50 de turiști și rezidenți, inclusiv copii dintr-o tabără de cercetași din orașul Hrensko, au fost evacuați, a informat agenția de presă CTK . Au fost relocați și locuitorii din satul Mezna, unde mai multe case au luat foc. Ministrul Mediului, Anna Hubackova, a numit situația „critică”.

Fumul s-a răspândit în toată țara, inclusiv în capitala Praga, au declarat serviciile cehe de salvare pe Twitter. Seceta și valurile de căldură record au declanșat incendii catastrofale în mai multe țări europene, devastând mii de hectare în Franța, Spania și Italia până în Grecia și Turcia.