Pensiile private, din nou „pe plus”: 8 milioane de români au, peste noapte, mai mulți bani în conturi
Situația economică națională, precum și cea de pe plan extern, abundă în incertitudini și lipsă de predictibilitate, dar și riscuri. Cu toate acestea, fondurile de pensii private par să înfrunte cu brio provocările. Cei aproape opt milioane de contribuabili din România se bucură din nou de evoluții pozitive.
Vești bune din zona fondurilor de pensii administrate privat. Milioanele de angajați români ce contribuie la sistem sunt din nou optimiști cu privire la bătrânețile lor, ce se arată a fi unele liniștite și confortabile din perspectivă financiară.
Bucurie mare pentru românii care contribuie pentru pensia privată
Situația celor șapte fonduri de pensii administrate privat este una demnă să aducă multă bucurie în rândul celor ce contribuie azi cu gândul la o pensie generoasă, în anii ce nu vor mai fi activi pe piața muncii. Datele venite de la experți indică performanțe în sistem, deși perioada este una tulbure.
„Toate cele șapte fonduri de pensii administrate privat au înregistrat o rată de rentabilitate în scădere, în primele nouă luni ale anului 2022, însă al treilea trimestru a consemnat o revenire substanțială la nivelul activului mediu per participant, arată datele agregate în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în primele 9 luni ale anului.
La finalul lunii septembrie 2022, activul mediu al unui participant se situa la 11.362 de lei, în scădere față de luna martie 2022 și față de luna decembrie 2021, însă în creștere față de luna iunie 2022, evoluție care evidențiază o tendință de revenire manifestată în al treilea trimestru al anului.
Pe ansamblul primelor nouă luni din acest an, se înregistrează o scădere a activului mediu per participant de la 11.434 de lei, cât era la finalul lui decembrie 2021, însă o creștere de la doar 11.235, cât a fost la finalul lunii iunie 2022.
Maximul primelor nouă luni, 11.537 de lei per participant, a fost înregistrat la finalul primului trimestru, când efectele războiului din Ucraina nu deveniseră încă foarte vizibile”, potrivit studiifinanciare.ro.
Conform experților, se pare că activele totale ale sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) au crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 2% față de perioada similară anului trecut, la 88,71 de miliarde de lei, pe fondul creșterii substanțiale a contribuțiilor, iar numărul participanților a depășit 7,9 milioane.
Amintim că, potrivit legii, sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare.
Aceste pensii sunt obligatorii pentru: persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare şi contribuie la sistemul public de pensii. De asemenea, sunt facultative pentru persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii.