Câți pensionari are România: ce valoare are pensia medie în 2022 și când ar putea milioanele de bătrâni să primească mai mulți bani în plus în buzunar

Câți pensionari are România: ce valoare are pensia medie în 2022 și când ar putea milioanele de bătrâni să primească mai mulți bani în plus în buzunar

Viața a devenit din ce în ce mai scumpă, iar povara financiară este tot mai greu de suportat, chiar și pentru salariați sau antreprenori. În privința pensionarilor, situația e cu adevărat dramatică, în cele mai multe dintre cazurile din sistemul public.

4.794.670 de pensionari are România, conform datelor publicate în luna iulie de Casa Națională de Pensii Publice. Aceștia au o pensie medie de 1.733 lei, ne mai arată datele instituției.

Mai grav de atât este că 714.544 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 508 lei.

Avem, din totalul vârstnicilor ieșiți din câmpul muncii, un număr de 3.821.660 persoane ce au ieșit la pensie pentru limită de vârstă. Acești oameni primesc, lunar, o pensie de 1.930 de lei.

De asemenea, în iulie, în sistemul nostru de pensii publice, erau 9.202 persoane pensionate ancitipat, ale căror venituri ajungeau, în medie, la 2.473 lei pe lună. Tot referindu-ne la luna iulie, mai aflăm de la Casa Națională de Pensii Publice erau ieșiți la pensie anticipată parţială 93.048 de persoane, acestea având o pensie medie de 1.790 de lei.

În cele din urmă, ne mai spune instituția, 401.879 persoane de români beneficiau de pensie de invaliditate, respectiv o sumă medie de 792 lei. Din numărul total de beneficiari ai acestor drepturi, 44.427 persoane erau înscrise în sistem pentru gradul I de invaliditate (677 lei, pensie medie).

Când vor fi majorate pensiile. Anunțul e oficial

Pensiile a milioane de români ar urma să fie majorate începând cu data de 1 ianuarie 2023, cel puțin asta ne indică promisiunile venite dinspre Executivul de la București.

Majorarea depinde de bunul mers al economiei, țin să ne reamintească oficialii, deci vom vedea câți bani în plus vor primi părinții și bunicii noștri, de anul viitor.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.