Unde să te programezi în România în funcție de ce vaccin vrei: harta „turismului de vaccinare”

Unde să te programezi în România în funcție de ce vaccin vrei: harta „turismului de vaccinare”

Vin veștile bune și pentru populația generală a României. Din 15 martie a pornit, oficial, cea de-a treia etapă a vaccinării contra COVID-19. Iată unde te poți programa în țara noastră, în funcție de ce vaccin vrei să faci.

Oficial, etapa a treia a început din 15 martie, ora 9. Doar că a fost și n-a fost așa. În dimineața zilei de 15 martie au fost deblocate listele de așteptare pentru programarea la vaccinare în cazul populației generale. Este vorba de toate celelalte persoane care nu au fost programate până acum, cu excepția minorilor.

Doar că platforma a fost funcțională încă din 14 martie, ora 18.30. Rămân și câteva dileme, cum ar fi de ce la Fetești, localitate cu circa 30.000 de locuitori, sunt deschise două centre de vaccinare. La unul dintre ele au fost încărcate duminică peste 2.400 de locuri pentru aprilie.

Deocamdată, cea de-a treia etapă se adresează populaţiei generale, dar doar în localitățile cu rata de incidență cumulată de peste 4,5 la mia de locuitori, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID19 (CNCAV).

Te poți programa (aproape) în funcție de ce vaccin vrei

harta vaccinuri disponibile romania

Așadar, dacă vrei să te înscrii la vaccinare și întrunești condițiile de mai sus, tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul vaccin.live.

Alegi harta (cum ar fi populația generală, pentru etapa de-acum). Aici vezi ce vaccinuri sunt disponibile (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) și unde anume sunt disponibile. Dacă stocul e zero, poți seta o alertă. Poți folosi datele din platformă ca să-ți alegi locul în care te vaccinezi.

Când vine vorba de programarea propriu-zisă, prin platforma oficială, beneficiarul are posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populației cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.

Ține însă cont că platforma care-ți arată ce vaccinuri mai sunt disponibile nu poate face și treaba de programare propriu-zisă. Și, da, ne-ar putea duce la „turism de vaccinare”.

Platforma vaccin.live a fost făcută cu scopul de a contribui la eforturile comune privind combaterea și prevenirea pandemiei actuale cu virusul SARS-COV-2. Cei care au creat-o susțin că necesitatea au constatat-o când multe persoane s-au plâns că trebuie să acceseze în permanență sistemul vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare pentru a verifica dacă au apărut locuri noi în centrele de vaccinare.

Astfel, prin aceasta, persoana interesată poate vizualiza dacă sunt locuri disponibile (și, iată, și ce vaccinuri sunt). În cazul în care locurile sunt epuizate, poate crea o alertă pentru a fi notificat prin mail sau SMS în momentul în care apar noi locuri disponibile. Acest serviciu este oferit gratuit, iar fondatorii spun că nu intenționează să taxeze utilizatorii pentru serviciul de notificare, suportând ei costurile din donații.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: