Un startup dezvăluie racheta care va trimite oameni în excursie în spațiu. Compania susține că pot călători pe Marte și Venus

Un startup dezvăluie racheta care va trimite oameni în excursie în spațiu. Compania susține că pot călători pe Marte și Venus

Startup-ul spațial din Noua Zeelandă, Rocket Lab, a dezvăluit o navă spațială nouă: Neutron. Este un vehicul de lansare complet reutilizabil, capabil din punct de vedere tehnic să trimită pe orbită un echipaj de opt astronauți. Cu racheta Neutron se pot trimite oameni chiar pe Marte.

Racheta elegantă este „adaptată pentru mega constelații, misiuni spațiale profunde și zboruri spațiale umane”, potrivit companiei. Are o înălțime de peste 40 de metri, puțin mai mică decât racheta Falcon 9 a SpaceX și este proiectată pentru a transporta o încărcătură utilă de 1,5 tone până la Marte.

Compania susține că ideea este să creezi o rachetă de dimensiunea potrivită, în loc să pierzi bani și timp cu vehicule de lansare prea mari.

Racheta poate trimite oameni pe Venus

racheta

„Ne-am ascultat clienții și mesajul este clar – mai mare nu înseamnă întotdeauna cel mai bun atunci când vine vorba de implementarea constelațiilor”, a scris compania într-un comunicat. „Construirea eficientă a mega constelațiilor viitorului necesită lansarea mai multor sateliți în loturi pe diferite planuri orbitale”.

Racheta anterioară a companiei, Electron, a lansat până acum 18 misiuni cu succes din 2017. Compania speră să o facă în cele din urmă complet reutilizabilă. Până acum, propulsorul principal al rachetei ajunge să se scufunde în ocean, dar Rocket Lab intenționează să îl scoată prin intermediul elicopterului.

Compania a anunțat, de asemenea, planuri de a deveni publică printr-o corporație la o evaluare de 2,1 miliarde de dolari. Vestea vine după ce Virgin Galactic a devenit prima companie de turism spațial care a devenit publică în 2019. Călătoriile spațiale privatizate fac pași mari cu un număr tot mai mare de companii care se pregătesc să ofere servicii de lansare la prețuri competitive.

Privind în ansamblu, mișcarea Rocket Lab de a asigura contracte de lansare pentru construcții de mega constelații – concurând cu rețeaua Starlink în creștere rapidă a SpaceX – este un pas către un viitor în care o călătorie în spațiu este la doar un bilet distanță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: