23 dec. 2021 | 13:55

Un inel din aur, vechi de 1.700 de ani, descoperit în Marea Mediterană: de ce e special

ACTUALITATE
Un inel din aur, vechi de 1.700 de ani, descoperit în Marea Mediterană: de ce e special

Autorităţile israelite au anunțat descoperirea a sute de obiecte arheologice, în urma unor cercetări subacvatice realizate în Marea Mediterană. Cea mai importantă dintre acestea este un inel din aur, cu piatră verde, rămas sub apă timp de 1.700 de ani. El este gravat cu efigia Bunului Păstor, un cunoscut simbol creștin.

Autoritățile din Israel au fost descoperit, în ultima perioadă, în Marea Mediterană (mai exact în largul portului antic Caesarea, între oraşele israeliene Tel Aviv şi Haifa), două nave scufundate acum 1.700 de ani, respectiv 600 de ani, a anunţat Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi. În acestea două nave au fost găsite mai multe obiecte istorice importante ce îi vor ajuta pe specialiști să adauge noi piese în puzzle-ul istoriei.

Inelul din aur, gravat cu imaginea Bunului Păstor, una dintre cele mai mari descoperiri ale ultimei perioade

Într-unul dintre vasele scufundate a fost găsit și un inel confecționat din aur, pe care este aplicată o piatră verde. Acesta are gravat, pe una dintre laturi, imaginea unui tânăr păstor care poartă pe unul dintre umeri un berbec sau o oaie. Se bănuiește că imaginea ar putea avea legătură cu religia creștină, păstorul fiind întruchiparea lui Iisus Hristos, așadar a Bunului Păstor.

Cum dimensiunea inelului este una redusă, se crede că acesta ar fi aparținut unei femei, ori poate chiar unui copil.

„Bunul Păstor” este un cunoscut simbol al creștinismului timpuriu, cu emfază pe Orient.

Helena Sokolov, specialist în conservare în cadrul Autorității Israeliene pentru Antichități, a precizat că descoperirea are sens, întrucât, în aceste părți a existat, în trecut, o capitală locală a Imperiului Roman. Așadar, s-a tras concluzia că inelul ar data din secolul al III-lea d. Hr.

„În acea perioadă, creştinismul se afla la începuturile sale, dar se dezvolta fără îndoială, mai ales în oraşe mixte precum Caesarea”, a mai spus Sokolov, în cadrul aceleiași prezentări.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele