Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Pământ, în weekend: care e pericolul, de fapt

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Pământ, în weekend: care e pericolul, de fapt

Un asteroid imens, de dimensiunile unui stadion, se îndreaptă spre Pământ cu o viteză foarte mare. Numit „2008Go20”, asteroidul va trece pe lângă Pământ pe 24 iulie.

Asteroidul se deplasează cu peste opt kilometri pe secundă, ceea ce înseamnă aproximativ 28.800 de kilometri la oră, o viteză atât de mare, încât orice lucru care îi iese în cale este spulberat. Asteroidul are o lățime de 20 de metri și se va apropia de Pământ la o distanță de 28.70.847.607 de kilometri, de opt ori distanța dintre Pământ și Lună.

În timp ce asteroidul se va deplasa în siguranță pe lângă Pământ, orbita sa aproape de planetă a fost clasificată ca Apollo, care deține cei mai periculoși asteroizi. NASA monitorizează continuu obiectul.

La începutul lunii iunie, 2021KT1, un asteroid de mărimea Turnului Eiffel s-a apropiat de planetă. Clasificat drept „potențial periculos”, 2021KT1 s-a apropiat de Pământ la o distanță de 4,5 milioane de kilometri. Orice obiect mai aproape de 4,6 milioane de kilometri este considerat un obiect potențial periculos.

Asteroizii sunt fragmente stâncoase, rămase de la formarea sistemului solar, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Potrivit Laboratorului de Propulsie Comună NASA (JPL), care urmărește mișcarea asteroizilor, un asteroid este clasificat ca obiect apropiat de Pământ atunci când distanța sa de planeta noastră este mai mică de 1,3 ori distanța de la Pământ la Soare (aproximativ 93 de milioane de mile).

Căile orbitale ale asteroizilor sunt uneori influențate de atracția gravitațională a planetelor, care determină modificarea căilor lor.

NASA urmărește peste 26.000 de asteroizi din apropierea Pământului și peste o mie dintre aceștia sunt considerați potențial periculoși. Agenția urmărește mișcarea asteroidului în jurul Soarelui pentru a stabili locația acestuia, calculând o cale eliptică care se potrivește cel mai bine observațiilor disponibile ale obiectului.

Guvernul SUA lucrează la un mod de a ataca nuclear un asteroid, în cazul unui eventual impact asupra planetei noastre

Vine aproape inevitabil ziua în care vom observa un asteroid care se îndreaptă spre Pământ. Care este cea mai bună șansă de supraviețuire?

Cea mai bună șansă de supraviețuire a noastră poate fi lansarea unei rachete care să îl distrugă sau să îl devieze de pe traiectoria planetei, înainte ca acesta să ne extermine ca pe dinozauri.

Pare un plan destul de simplu: tragi în stânca spațială ucigașă și o faci să explodeze. Dar asteroizii călătoresc cu un impuls, ceea ce face acest lucru mai ușor de spus decât de făcut. Am detaliat aici care e planul guvernului SUA, în acest sens.