Toți șoferii români trebuie să știe, se întâmplă la pompă: petrolul s-a dus în cap, care este explicația

Toți șoferii români trebuie să știe, se întâmplă la pompă: petrolul s-a dus în cap, care este explicația

Răspândirea noii tulpini Omicron a dus la scăderea prețurilor la petrol cu 10%, într-o singură zi. Ce legătură există între anunțul autorităților sanitare și prețul de la pompă?

Fluctuația prețului petrolului a devenit sinonimă cu normalitatea, în ultima perioadă, Pandemia afectează, în continuare, costurile petrolului, spre nemulțumirea șoferilor sau, în anumite cazuri, chiar spre bucuria lor – una de scurtă durată.

Într-o singură zi, prețul petrolului a scăzut cu 10%

A fost nevoie de o singură zi pentru ca prețul petrolului să se ducă în cap cu 10%. Acest lucru s-a întâmplat imediat după ce autoritățile sanitare au anunțat răspândirea excesivă a noii tulpini, denumită de specialiști „Omicron”. Aceasta este, de departe, cea mai periculoasă tulpină de până acum, având o capacitate mult mai mare de răspândire și fiind bănuită a fi aproape imună vaccinurilor anti-Covid, aflate pe piață, la această oră.

Vestea a făcut ca țițeiul Brent să scadă cu 8 dolari per baril, pe piața europeană, în timp ce West Texas Intermediate (jucător important pe piața americană) să înregistreze o scădere, de asemenea, semnificativă, ajungând la 68 de dolari per baril.

Această scădere a venit imediat după ce, în urmă cu câteva zile, prețurile înregistraseră o urcare majoră, în urma eliberării a 50 de milioane de barili din rezerva strategică de petrol a Statelor Unite ale Americii.

Rory Johnston, director general în cadrul companiei de cercetare „Price Street” a declarat pentru Financial Times: „În mod evident, rămâne o întrebare larg deschisă dacă această nouă variantă va reprezenta cu adevărat o amenințare materială pentru cererea de petrol, ratele de vaccinare crescând abrupt din vară”, adăugând că „piețele nu așteaptă să afle. Vinde acum, pune întrebări mai târziu”.

Se bănuiește că, în perioada imediat următoare, prețul petrolului să înregistreze și alte fluctuații. Totul este cauzat de incertitudinea medicală care planează, în acest moment, asupra Europei. Restricțiile suplimentare, aplicate chiar și în țările cu rată mare de vaccinare, ar putea să afecteze cererea și oferta.

În contextul în care prețul petrolului s-a dus în cap din cauza pandemiei, este foarte probabil ca acest trend să se mențină și să devină un motiv de bucurie pentru șoferi. Există o relație directă între valoarea de achiziție pentru benzină sau motorină și petrol. Rămâne doar să vedem cât de repede se va reflecta această fluctuație din piață în alimentările de la pompă.

Citește și: