29 nov. 2021 | 12:25

Se întâmplă la pompă și ne poate afecta: prețul petrolului continuă să fluctueze

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă și ne poate afecta: prețul petrolului continuă să fluctueze

Prețurile petrolului și-au mai revenit, în timp ce investitorii căutau avantaje după scăderea de vineri și în baza speculaților că OPEC+ ar putea întrerupe creșterea producției.

Prețurile au crescut cu peste 4%, recuperând un teren după ce au scăzut cu peste 10% în sesiunea anterioară de tranzacționare. Vineri, prețurile petrolului au înregistrat cea mai mare scădere de o zi din aprilie 2020, deoarece noua variantă a speriat investitorii de pe piețele financiare.

Contractele futures pe țițeiul Brent au urcat cu 3,17 dolari, sau 4,4%, până la 75,89 dolari pe baril până la 0748 GMT, după ce vineri au scăzut cu 9,50 dolari.

Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 3,35 dolari, sau 4,9%, la 71,50 dolari pe baril, după ce a scăzut cu 10,24 dolari în sesiunea anterioară.

Există îngrijorări că noua variantă ar putea deraia redresarea economiei globale, ar putea afecta cererea de petrol, în timp ce aceasta a adăugat și îngrijorările că un excedent de aprovizionare ar putea crește în primul trimestru.

Problemele continuă

„Am observat o oarecare corecție, deoarece scăderea de vineri a prețurilor petrolului a fost exagerată”, a declarat Tatsufumi Okoshi, economist senior la Nomura Securities.

„Dacă piața scade și mai mult, OPEC+ ar putea întrerupe creșterea planificată a producției de țiței pentru a susține prețurile”, a spus el.

Varianta Omicron s-a răspândit în întreaga lume, cu noi cazuri găsite în Țările de Jos, Danemarca și Australia, chiar dacă mai multe țări au impus restricții de călătorie.

Japonia a declarat că își va închide granițele pentru străini, deoarece a treia economie din lume s-a alăturat Israelului în luarea celor mai dure măsuri împotriva Omicron, care a aruncat, de asemenea, un nor asupra planurilor de redeschidere ale Australiei.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi au amânat întâlnirile tehnice pentru sfârșitul acestei săptămâni, acordându-și mai mult timp pentru a evalua impactul Omicron asupra cererii și prețurilor de petrol, potrivit OPEC+.