Medicul infecționist, Adrian Marinescu, a vorbit recent despre efectele pe care tulpina Omicron le poate avea asupra românilor în viitorul apropiat. De asemenea, specialistul a oferit previziuni îmbucurătoare cu privire la modul în care vor petrece românii sărbătorile de iarnă, apelând totodată la responsabilitate și precauție.
Medicul de la Institutul Matei Balș atrage atenția asupra potențialelor pericole pe care noua tulpină Covid-19 le poate avea asupra populației. Pe de altă parte, dr. Adrian Marinescu încearcă să liniștească cetățenii, apelând la respectarea măsurilor de protecție și la asumarea unui comportament responsabil pentru propria persoană, dar și pentru cei din jur.
Specialistul susține că în acest moment nu există, totuși, suficiente informații privind transmiterea comunitară a virusului, ci cazuri izolate. În aceeași măsură, medicul nu exclude posibilitatea ca în viitor, această tulpină să nu fie responsabilă pentru o explozie de infectări Covid.
„Nu cred că vor fi diferențe și eu cred că deocamdată, sigur că este bine să prevenim, și luăm în calcul că această variantă virală ar putea chiar să dea infecții în viitor, dar deocamdată e o ipoteză. Avem cazuri izolate și oriunde ne-am uita în lume, și mai ales în Europa, nu vorbim de transmitere comunitară.
Eu cred că trebuie să fim prudenți, categoric, dar nu înseamnă că va schimba mult datele problemei pentru aceste sărbători de iarnă, în România cel puțin”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Antena 3.
Medicul Marinescu dă asigurări cu privire la faptul că tulpina Omicron va pătrunde mai devreme sau mai târziu și în România, iar cel mai mare risc este dat de modul în care virusul va acționa, odată pătruns pe teritoriul țării noastre. În cel mai fericit caz, ar putea fi vorba despre cazuri izolate, fără transmitere comunitară sau, din contră, tulpina va fi contagioasă și agresivă, provocând o nouă explozie de infectări. Deși își exprimă dorința să nu se ajungă în acest stadiu, specialistul confirmă că această nouă tulpină are caracteristicile necesare pentru a deveni virală.
”Acum se pune problema dacă vor fi cazuri izolate și vor fi, în general, cazuri pe import sau va fi o transmitere comunitară. Vă aduc aminte că de-a lungul pandemiei au fost destul de multe variante virale care nu au rămas sau care au rămas fără răsunet, chiar din Africa de Sud.
Au fost variante chiar mai agresive decât ce vorbim acum, deci e foarte important nu dacă vor fi cazuri izolate pe care trebuie să le identificăm prin secvențiere, va conta foarte mult dacă vom avea transmitere comunitară. Să sperăm că nu ajungem acolo, deși riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite ușor”, a explicat dr. Adrian Marinescu.