Partea ”bună” la scumpirile la gaz și curent: cine are de câștigat, de fapt

Partea ”bună” la scumpirile la gaz și curent: cine are de câștigat, de fapt

Deși pare incredibil, există o parte „bună” și în scumpirile apărute recent la utilități. Desigur, de pe urma prețurilor crescute nu au de câștigat consumatorii, ci marile companii europene de utilități.

Experții în domeniul financiar estimează că marile companii europene de utilități ar putea primi un impuls anul acesta, de pe urma creșterii prețurilor la energie electrică și gaz.

Așa, spun analiștii Bloomberg, ar putea recupera pierderile din 2021, anul care s-a dovedit a aduce performanțe foarte slabe pentru aceste companii.

Primele semne au apărut deja

Analiștii spun că primele semne ale împlinirii previziunilor lor deja se resimt pe piață. De exemplu, grupul german de utilităţi RWE AG a raportat un profit peste aşteptări pentru prima jumătate a acestui an.

Cu o zi în urmă, o altă veste a dat același semnal pe piață. Este vorba despre EON SE, care şi-a îmbunătăţit estimările pentru acest an.

De asemenea, cifrele financiare au început să arate mai bine și pentru Engie SA, Drax Group Plc şi Verbund AG, tot pe fondul costului crescut al energiei, mai spun experții, care se așteaptă ca acest trend să fie unul de durată.

„Performanţele înregistrare de acţiunile companiilor de utilităţi nu au fost bune, având în vedere cererea redusă de electricitate în timpul pandemiei de coronavirus.

Însă acest lucru a început să se schimbe pe măsură ce cererea continuă să se îmbunătăţească şi energia curată a devenit mai profitabilă.

Pe termen mediu şi lung, dacă preţurile la electricitate vor rămâne la un nivel ridicat, acest lucru va fi benefic pentru firmele de utilităţi”, susţine Fernando Garcia, analist la RBC Europe Ltd.

Potrivit estimărilor efectuate pentru evoluția pieței interne de electricitate și gaz, facturile noastre vor continua să crească și se pare că ne confruntăm cu unul dintre cele mai mari valuri de scumpiri din ultimii 30 de ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: