03 aug. 2021 | 13:15

Ce este prețul spot al energiei electrice și în ce măsură afectează consumatorul

ACTUALITATE
Ce este prețul spot al energiei electrice și în ce măsură afectează consumatorul

Pe piața spot a energiei electrice s-au atins, săptămâna aceasta, recorduri istorice. În spatele cifrelor, însă, există un context mai larg.

Prețul spot al energiei electrice din România a atins un record istoric în aceste zile: 1.440 de lei/MWh. E prețul la care s-a tranzacționat energia furnizată ulterior în intervalul 19-20.  De asemenea, pentru energia ce urma a fi livrată marți, 3 august, în intervalul 18-19, prețurile au ajuns la aproape 1.000 lei/MWh, mai exact 981 lei/MWh.

Este, cum spuneam, un nou record, dar astfel de fluctuații sunt absolut normale în piața spot, mai ales că piața din România funcționează acum, în regim cuplat, și cu piețele din Germania, Austria și Polonia, nu doar cu Ungaria, Cehia și Slovacia. Noul regim e valabil încă de la jumătatea lunii iunie.

Asta înseamnă, între altele, că prețurile trebuie să regleze cumva în funcție de mai multe piețe. De aici și vârfurile atinse în aceste zile, considerate recorduri istorice.

Dar nu e singurul motiv pentru care prețurile s-au dus în sus.

Ce e piața spot – PZU

Piața spot mai e denumită și Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). E locul unde se realizează tranzacții orare ferme cu energie electrică, cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare. Cu alte cuvinte, vânzătorul și cumpărătorul se înțeleg azi la un preț, negociat pe loc, în funcție de mai condiții din regimul cuplat, iar cantitatea negociată se livrează mâine, într-un anumit interval orar.

Totul se întâmplă sub umbrela OPCOM – operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România. E un mecanism necesar ce funcționează asemenea tranzacțiilor de la Bursă și are rolul de a echilibra surplusul sau deficitul de energie electrică. Acest lucru e posibil prin vânzarea sau cumpărarea acesteia pe piața spot – Piața pentru Ziua Următoare.

Prețul spot de care-ți povesteam mai sus e o înțelegere ad-hoc între vânzător și cumpărător.

Prețul și cantitatea sunt negociabile. De fapt, această piață funcționează la fel ca o altă piață de mărfuri, există cerere și ofertă. E ca atunci când mergi la piață, te înțelegi cu vânzătorul la un preț și o cantitate de orice, dar nu primești imediat, ci acesta îți livrează produsele acasă a doua zi, la o anumită oră (așa cum se întâmplă cu energia electrică).

Pe piața spot a energiei electrice, asta se întâmplă în fiecare zi, cu excepția celor care sunt considerate libere și în care BNR nu vine cu un curs de schimb valutar.

De ce s-au înregistrat aceste recorduri

Cum spuneam, unul dintre motive poate fi noul regim cuplat din care face parte din România. Până la jumătatea lunii iunie, țara noastră era cuplată doar cu Cehia, Ungaria și Slovacia. Practic, prețul spot din România se armoniza doar în funcție de oferta din aceste țări.

Acum, s-a cuplat cu alte țări, iar oferta României trebuie reglată și în funcție de oferta acestora, după cum transmitea Transelectrica la începutul lui iunie, când prezenta și noul calendar în baza căruia se poate tranzacționa.

“Operatorii Piețelor de Energie Electrică Desemnați (OPEED) și Operatorii de Transport și de Sistem (OTS) din Austria, Germania, Polonia și țările din cadrul 4M Market Coupling (4M MC), respectiv Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia, informează părțile interesate cu privire la finalizarea cu succes a testelor realizate la nivelul SDAC care s-au desfășurat în perioada 17-26.05.2021. Scopul acestei faze a fost de a testa integrarea regiunii Interim Coupling în SDAC în conformitate cu procedurile operaționale SDAC, inclusiv noul calendar operațional zilnic care se va aplica începând cu lansarea Interim Coupling. Se confirmă acum desfășurarea testelor cu participanții la piață în perioada 31.05.2021 – 07.06.2021, după cum s-a comunicat anterior.Lansarea proiectului este planificată în acest moment pentru ziua de 17 iunie 2021 (prima zi de tranzacționare, cu livrare în data de 18 iunie 2021), sub rezerva confirmării pregătirii tehnice și din punct de vedere legal a tuturor părților” – Transelectrica. 

Odată cu noile țări, piața a devenit mai competitivă, iar tranzacțiile se realizează, evident, la cel mai bun preț obținut din toate țările aflate în acest sistem.

România nu e cea mai scumpă piață

Recordurile istorice sunt valabile, însă, doar pentru România. Prețuri spot la energie electrică mai mari sunt au mai fost înregistrate în două țări – Bulgaria (cu un preț de 150 euro/MWh) și Grecia (cu un preț de 154 euro/MWh). Acolo, e posibil să fi jucat un rol important consumul mare din această perioadă, cauzat și de caniculă. E perioada concediilor și aceste țări se confruntă cu un aflux de turiști.

Asta înseamnă un consum ridicat de energie – începând chiar cu aparatele de aer condiționat.

În ce măsură ești afectat, în calitate de consumator

Cum spuneam, tranzacții în piața spot au loc zilnic și ele fluctuează de la o zi la alta. Un preț mare la energie electrică pe PZU nu înseamnă că facturile consumatorilor vor crește. Dacă tendința persistă, însă, atunci acest preț poate influența și pe cel plătit de consumator, chiar dacă acest lucru se întâmplă mult mai târziu.

Din acest punct de vedere, e bine să te uiți la cât produce România, la cât importă și la cât exportă. Cele mai recente date sunt cele din trimestrul întâi al acestui an.

Astfel, după primele trei luni, România a importat energie în special din Bulgaria și Ucraina, dar doar atunci când consumul nu putea fi susținut din producția internă. Importurile de energie au reprezentat, însă, doar 2% din consumul intern net din primul trimestru al anului, potrivit Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei.

Direcția e importantă

Cantitatea importată în primul trimestru este cu 45% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut în contextul în care cererea internă a crescut cu 4%, arată tot datele Transelectrica. De obicei, nevoia de a importa energie electrică vine atunci când sunt perioade caniculare și consumul e mare (cum se întâmplă acum) sau când au loc diverse avarii la reactoarele de la Cernavodă.

În acele situații, aceste reactoare trebuie oprite.

Piața spot e de urmărit, dar nu pentru a afla dacă-ți va crește sau nu factura. Prețurile de acolo pot influența tarifele plătite de consumatori doar dacă tendința e una clară de creștere sau de scădere și asta se vede abia mai târziu. România trebuie să se adapteze, însă, contextului european: prețurile la energie cresc mai peste tot.

În acest context, dacă ești exportator e bine. Dacă imporți, lucrurile devin mai complicate.

Ar mai fi de menționat că, de la 1 ianuarie, piața de energie electrică livrată consumatorilor a fost liberalizată. Asta înseamnă un mediu concurențial solid, furnizorii se vor bate (teroretic) între ei pentru a le oferi clienților, inclusiv ție, un preț cât mai bun. Mai multe detalii despre liberalizarea pieței găsești AICI.