19 dec. 2021 | 23:45

Topul celor mai mari invenții ale anului 2021: ne-au schimbat radical viața

ACTUALITATE
Topul celor mai mari invenții ale anului 2021: ne-au schimbat radical viața

Anul 2021 a fost presărat cu numeroase invenții, din mai multe domenii, unele dintre ele schimbându-ne radical viața, de acum încolo. Vorbim despre inovații tehnologice, dar și performanțe excepționale în domeniul medical, auto sau al înfrumusețării.

Iată invențiile de top ale anului 2021:

Un nou tratament pentru o boală rară

Începem cu inovațiile din zona medicală, dată fiind conjunctura sensibilă pe care o traversăm, în contextul pandemiei actuale, care este în plină desfășurare, de aproximativ doi ani de zile.

În 2021, cercetătorii au dezvoltat un medicament pentru sindromul Hutchinson-Gilford. Din nefericire, persoanele diagnosticate cu această afecțiune medicală rară și gravă rareori trăiesc peste 15 ani, iar până acum tratamentele puteau viza doar simptomele și complicațiile acestuia. Pe lângă prelungirea duratei de viață cu câțiva ani, noul medicament Zokinvy reduce și simptomele problemelor cardiace și osoase asociate cu această afecțiune rară, care afectează aproximativ 400 de copii din întreaga lume.

zokinnvy

Primul test la domiciliu pentru COVID-19

Nu putem să nu amintim importantele evoluții în plan științific, pe care cercetătorii și medicii le-au făcut în privința combaterii COVID-19, coronavirusul responsabil de actuala pandemie. Testul la domiciliu pentru depistarea infecției este o invenție notabilă a anului 2021. Testul Ellume pentru COVID-19 a fost primul de acest fel care a primit autorizația FDA, permițând consumatorilor să verifice dacă sunt infectați, chiar din confortul propriului domiciliu.

ellume

O cameră rapidă, de înaltă rezoluție

Trecând la categoria gadget-uri, avem o cameră rapidă, de înaltă rezoluție, mult așteptată de pasionații domeniului. Prin A1, Sony a proiectat un senzor de imagine cu propria memorie integrată și l-a asociat cu unul dintre cele mai puternice procesoare de imagine de pe piață.

Prin urmare, fotografii nu mai trebuie acum să aleagă dintre a face o fotografie de înaltă rezoluție sau una rapidă.

sony_alpha1

NFT-urile

În martie 2021, casa de licitații Christie’s a vândut lucrări ale unui artist digital pe nume Beeple pentru 69 de milioane de dolari. Nu a fost o pictură sau o sculptură, ci mai degrabă o colecție de jetoane nefungibile sau, așa cum sunt mai bine cunoscute, NFT-uri.

Pentru cei nefamiliarizați cu NTF, experții ne explică faptul că aceasta reprezintă cea mai modernă formă de artă digitală. Concret, NFT înseamnă token non-fungible – un token digital care este un tip de criptomonedă, la fel ca Bitcoin sau Ethereum. Dar, spre deosebire de o monedă standard din blockchain-ul Bitcoin, un NFT este unic și nu poate fi schimbat de la un la altul (deci, putem afirma că este nefungibil).

Tipurile de NFT-uri sunt foarte variate, dar ar putea lua forma unei piese de artă digitală sau a unui fișier muzical – orice lucru unic care ar putea fi stocat digital și care ar putea fi considerat a avea valoare, poate lua forma unui NFT.

Cum funcționează un NFT? La un nivel foarte ridicat, majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum. Ethereum este o criptomonedă, cum ar fi Bitcoin sau Dogecoin, dar blockchain-ul său acceptă și aceste NFT-uri, care stochează informații suplimentare care le fac să funcționeze diferit de, să zicem, o monedă ETH. Este demn de remarcat faptul că alte blockchains își pot implementa propriile versiuni de NFT-uri. NFT-urile pot fi cu adevărat orice digital (cum ar fi desene, muzică, creierul tău descărcat și transformat într-un AI), dar o mare parte din entuziasmul actual este în jurul utilizării tehnologiei pentru a vinde artă digitală.

NFT

Primul telefon pliabil cu adevărat util

Mai zăbovim puțin la dezvoltarea gadget-urilor în 2021 și ajungem la primul telefon pliabil care este cu adevărat util celor care decid să-l achiziționeze.

Este vorba despre Galaxy Z Flip3, care se simte ca un smartphone tipic high-end. În mod ciudat, asta îl face atât de special. Când este închis, are puțin peste jumătate de inch grosime și aproximativ 3,4 inci pe cea mai lungă margine. Asta îl face suficient de mic pentru a încăpea în aproape orice buzunar. Desfășurat, prezintă un afișaj AMOLED de 6,7 inchi la egalitate cu dispozitivele portabile de vârf.

samsung_flip

Un cip pentru smartphone, construit pentru AI

Pentru smartphone-urile sale Pixel 6 și Pixel 6 Pro, Google și-a construit propriul sistem-on-a-chip special pentru a se ocupa de anumite sarcini dificile, cum ar fi procesarea imaginilor și traducerea și transcrierea în timp real, fără a fi nevoie să apeleze la cloud.

google_tensor

Cel mai realist creion digital

Deschide aplicația Windows Sketchable pe un Microsoft Surface Pro 8 și începe să desenezi cu creionul virtual cu Slim Pen 2. Artiștii din întreaga lume sunt de-a dreptul încântați de experiența cu el. Pe lângă faptul că este ușor de manevrat, el oferă diferite senzații, în funcție de caracteristicile setate. Acum e mai ușor ca niciodată să creezi, cu propria ta mână, adevărate capodopere digitale.

surface_pen

Un pickup electric emblematic

Rivian, startup-ul de automobile electrice susținut de Amazon, și-a lansat în sfârșit mult așteptatul pickup electric R1T. Făcând acest lucru, a învins (sau cel puțin a egalat) veterani precum Ford și General Motors.

Ce ar trebui să știi despre el, mai exact? Ei bine, Rivian, deși poate face aproape orice poate face un pick-up pe benzină, compania nu promite cea mai mare capacitate de remorcare, spre exemplu. Este, în schimb, un camion tocmai bun pentru off-road.

Invenția este adorată de oamenii care un stil de viață mai aparte, cărora le place viața în campinguri și să călătorească mult. Din aceste considerente și pentru că se adresează aceste nișe de cumpărători, compania a adăugat mai multe accesorii foarte interesante, cum ar fi o plită de gătit Camp Kitchen, tocmai bună de folosit dacă alegi să pleci la pescuit cu prietenii.

Fiecare roată este alimentată de un motor electric independent, montat pe butuc, care oferă împreună un total de 800 de cai putere. Practic, are suficient de multa putere ca să sprinteze de la 0 la 60 în doar trei secunde.

Rivian_R1

Un camion super accesibil, eficient din punct de vedere al combustibilului

O altă inovație impresionantă din zona auto este reprezentată de Maverick. Aceasta este una dintre cele mai eficiente variante de consum din gama celor de la Ford. Are o evaluare EPA de 42 mile pe galon în oraș, ceea ce întrece multe sedanuri. Mai mult decât atât, vehiculul valorează, ca model de bază, în jur de 20.000 de dolari, ceea ce-l face și cel mai accesibil din punct de vedere financiar. Ce și-ar mai putea dori un șofer, în condițiile în care combustibilul se scumpește de la lună la alta?!

ford_maverick

O mașină electrică care funcționează ca o baterie uriașă

Aspectul inteligent și caracteristicile tehnologice ale lui Ioniq 5 îl fac să pară revoluția anului în materie de tehnologie auto. Hyundai spune că încărcarea Vehicle-to-Load îi permite lui Ioniq 5 să furnizeze până la 3,6 kW de putere dispozitivelor externe, ceea ce este perfect pentru dispozitive precum un laptop sau o tabletă.

De asemenea, Ioniq poate furniza electricitate și pentru electronice mici, cum ar fi telefoanele, tabletele, laptop-urile, electrocasnice sau, de ce nu, biciclete electrice. Prin urmare, dacă te temi că te va lovi o pană de curent, această mașină, ce funcționează ca o baterie uriașă pe patru roți, ar putea fi alegerea ideală pentru tine.

hyundai_ioniq

Păr natural pe bază de plante

Nu puteam să nu includem, în marele clasament inovator al anului 2021, și impresionantele evoluții făcute de specialiști în domeniul frumuseții și îngrijirii personale. Așa descoperim că a fost inventat părul pe bază de plante.

Știm cu toții că unele femei apelează la extensiile de păr pentru a conferi alungire sau volum propriei lor podoabe capilare. Extensiile sunt confecționate fie din plastic, deci vorbim despre cele sintetice, fie sunt donate de alți oameni și prelucrate industrial.

În timp ce prima variantă este deosebit de toxică pentru mediul înconjurător, cea de-a doua poate părea de neacceptat în viziunea anumitor persoane. Din fericire, acum există și o a treia soluție. Concret, este vorba despre șuvițe care se bazează pe fibre de banane, care se biodegradează complet într-o grămadă de compost. Invenția e ideală pentru femeile care vor să obțină coafuri care să le protejeze părul de efectele negative ale agenților externi dăunători.

rebundlejpg