Șoferii trebuie să fie atenți. Mai exact, cei care pleacă din București spre litoral sau se întorc în Capitală ar trebuie să-și alimenteze mașina înainte de intrarea pe autostradă, întrucât benzina este mai scumpă.
Această analiză a fost realizată de agerpres.ro, cu ajutorul Monitorului Prețurilor la carburanți, a aplicație ce a fost lansată anul trecut de Consiliul Concurenței.
Astfel, la stațiile Petrom de pe Autostrada Soarelui (A2), un litru de benzină standard costa vineri 4,55 de lei. În comparație, în bezinăria Petrom Nicolae Grigorescu din București, prețul era de 4,45 de lei. De asemenea, la capătul celălalt al călătoriei, la Constanța, prețul benzinei în rețeaua Petrom este de 4,43 lei pe litru, potrivit sursei menționate.
În stațiile Rompetrol, benzina costă 4,62 pe litru pe autostradă și 4,51 lei în București și în Constanța. Același tip de carburant în rețeaua OMV costă 4,60 lei pe autostradă, 4,555 lei în Capitală, 4,52 lei pe litoral.
Astfel, la un rezervor mediu de 50 de litri, un șofer ar economisi aproximativ 6 lei dacă ar alimenta cu benzină înainte de a intra pe autostradă.
În ce privește motorina, unele sortimente pe autostradă au devenit mai ieftine decât în București. Astfel, Petrom vinde motorina standard pe A2 cu 4,55 lei pe litru, în timp ce în Capitală motorina costă 4,59 lei pe litru, iar în Constanța, 4,43 pe litru.
La Rompetrol, motorina este 4,67 lei pe autostradă, în București este 4,65, iar în Constanța, 4,47 lei. La OMV, un litru de motorină costă 4, 65 lei atât pe atuostradă cât și în București, iar în Constanța, 4,47 lei.
De asemenea, prețurile din benzinăriile de pe autostrăzi sunt, de regulă, mai mari decât media, în special în perioada vacanțelor, când oamenii călătoresc mai mult.
Pe Autostrada Soarelui, business-ul benzinăriilor etse sezonier, iar odată cu terminarea sezonului estival, fluxul de clienți scade considerabil. Chiar și vara, turiștii folosesc benzinăriile de pe autostradă mai mult ca pe un punct de oprire și odihnă.
De menționat este că platforma online ”Monitorul prețurilor carburanților” a fost lansată în vara anului trecut de către Consiliul Concurenței, permițându-le consumatorilor să afle prețurile practicate de către marile rețele de distribuție a carburanților auto. De altfel, principalul scop al aplicației este creșterea concurenței pe piața carburanților și ieftinirea produselor.