Top 10 seriale românești care au rămas în istoria televiziunilor românești

VIDEO Filme & seriale online
28 mai 2021 | 19:05

Foarte mare parte dintre noi le-am privit, am așteptat cu sufletul la gură următorul episod sau poate am fost dezamăgiți de deznodământul episodului anterior. Cu siguranță cu toții vă amintiți de cele mai celebre seriale românești, iar noi am pregătit un top 10 seriale românești care au rămas în istorie, special pentru tine.

Cele mai cunoscute seriale românești care te-au prins în fața micului ecran

1. Vacanța Mare

Serialul de comedie a fost difuzat de către postul PRO TV începând cu anul 1999, până în anul 2007. Vacanța Mare a fost un grup umoristic românesc, format în 1988 de Dan Sava, Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu, Felix Sava și Dan Ștefănescu. Serialul a fost difuzat la ore de maximă audiență la sfârșit de săptămână. A rivalizat cu serialul Divertis, difuzat de postul de televiziune Antena 1, pe același tronson orar. Fiecare episod al serialului dura 60 de minute, fiind împărțit în două segmente. Primul segment a cuprins mai multe formate, sub diverse titluri ca ”Râdeți cu oameni ca noi”, ”Spectacol Vacanța Mare”, ”Vacanța Mare laiv”, ”Garcea”, ”Stăpânii manelelor” (o copie adaptată a serialului Mica Britanie produs de BBC) etc. Cea de-a doua jumătate a fost rezervată segmentului ”Leana și Costel”, acțiunea petrecându-se în satul Sadova, cu excepția sezonului în care ”Leana și Costel la oraș” se desfășoară în București. Între anii 2001-2002, serialul avea un public TV de peste 2,2 milioane, o audiență apropiată de cea a meciurilor de fotbal cu mare miză ale echipelor românești. La începutul anului 2007, Vacanța Mare s-a mutat de la Pro TV la Kanal D. Prima de instalare a fost de 300.000 de euro, dar contractul a încetat în aprilie 2009. Televiziunea mai difuzează, ocazional, episoadele filmate.

2. La bloc

Serialul tv românesc a fost produs din anul 2002 și până în anul 2007 de către MediaPro Pictures. A fost difuzat de PRO TV ani de zile, apoi de către Acasă TV. Serialul a fost inspirat din umorul vremurilor respective, de pe ”scara blocului”. Serialul ”La bloc” a fost creat, scris și regizat de către Răzvan Andrei, Radu Dragomir, Dragoș Moștenescu și Răzvan Săvescu. S-au muncit 2.620 de ore la filmarea lui, în 13 sezoane, cu 525 de episoade, 6 ani de producție, 270 de ore de emisie și 1 copil născut în direct. Filmările echipei pentru acest serial au avut loc dimineața, de la 8:30, până spre orele 22 respectiv 23 seara. Serialul e construit în jurul a 2 personaje a căror existență este centrată in jurul spațiului în care locuiesc: Nelu Curcă și Costel Jurcă. Primul este taximetrist iar al doilea este gestionar. Alături de soțiile lor, Suzi, respectiv, Lilli, cei doi visează la o viață mai bună și la o îmbogățire rapidă. Stilul lor unic nu lasă prea mult loc bunelor maniere, stil specific și societății din ziua de azi.

3. Trăsniții sau Trăsniți din NATO

Este cel mai longeviv sitcom din lume difuzat de Prima TV, reușind să depășească până și serialul ”The Simpsons”. Celebra Carte a Recordurilor Guinness a oferit un certificat echipei serialului care are, în total, peste 2.000 de episoade. Serialul a fost difuzat sub 3 denumiri ușor diferite: „Trăsniţi în N.A.T.O.“, „Trăsniţi din N.A.T.O.“ şi „Trăsniţii“. Primul episod a fost difuzat începând cu data de 20 septembrie 2003. Serialul prezenta cu umor peripeţiile soldaţilor români înregimentaţi în prima unitate N.A.T.O. de pe teritoriul României. Acțiunea urmărește viața personajelor: Mârlanu Ferdinand, Chiorete Ilarie, Pupăză G. Grigoraș, Costel Gogoașe, Vandame Cucu, Ema Cucu, Mateescu, Poponeț, Teo Diliman, Sofia, Betty și Frosa Gogoașe Patronul. În primele 2 sezoane ale serialului, soldații vor să se îmbogățească, să obțină grade mari și să aibă succes în dragoste. Din sezonul 9, când soldații și-au aruncat unitatea în aer și au fost dați afară, soldații și-au început viața civilă sub o nouă denumire – „Trăsniţi din N.A.T.O.“ Din sezonul 13, serialul rămâne doar cu numele „Trăsniţii“, până în anul 2020, când producătorii au decis să spună stop. Serialul a ajuns la sezonul cu numărul 34 și filmările s-au încheiat, oficial, pe data de 4 noiembrie 2020.

4. Numai iubirea

Este prima telenovelă românească produsă de Media Pro Pictures. Premiera serialului a avut loc pe data de 2 octombrie 2004 și a fost difuzată pe posturile de televiziune Acasă TV și Pro TV, primul fiind specializat în difuzarea de telenovele. Ideea acestei telenovele aparține fostului director executiv al postului Acasă TV, Ruxandra Ion care a fost și producător general. Echipa a fost în întregime românească, formată din scenaristul Eugen Patriche, producătorii Ruxandra Ion și Andrei Boncea, regizorii Anatol Reghintovschi și Iura Luncașu, până la actori și echipa tehnică. Telenovela este formată din 100 de episoade, cu o durată de 60 de minute fiecare. Imaginea a fost semnată de Bebe Cojocaru, coloana sonoră de Florin Sever, iar piesa „Numai iubirea” este interpretată de celebrul artist de muzică latino Pepe. Costumele au fost realizate de Dana Săvuică. Din distribuție reamintim actori celebri ca: Alexandru Papadopol, Bianca Neagu, Oana Zăvoranu, Dan Bordeianu, Adela Popescu, Corina Dănilă și mulți alții.

5. Băieți buni

Este un serial dramă de producție românească difuzat în perioada 24 aprilie 2005 – 12 iunie 2005 și realizat în studiourile Media Pro Pictures. A fost creat de Andrei Boncea și difuzat de postul de televiziune Pro TV. Serialul ”Băieți buni” prezintă viața de stradă din România. Serialul a avut foarte mare succes și datorită faptului că în coloana sonoră a peliculei s-a regăsit și cântecul „Străzile”, unul din hit-urile formației BUG Mafia. ”Băieți buni” conține 8 episoade cu o durată de aproximativ 50, realizate într-o notă serioasă și presărate pe alocuri și cu momente comice. La succesul acestui serial au contribuit actori celebri ca Florin Călinescu, Dragoș Bucur și Ștefan Bănica Jr. Printre actorii debutanți care și-au căutat faima în lumea filmului din România s-a numărat, cu această ocazie, și Cabral Ibacka sau Răzvan Vasilescu. Din păcate, asemănarea prea mare a secției de poliție din serial cu cea a unei din America, și nu din România, i-a cam supărat pe fani. Serialul s-a bucurat de un succes mare, dar scurt.

6. Lacrimi de iubire

Este un serial TV din România ce a debutat pe data de 19 septembrie 2005 pe postul Acasă TV. Filmările au fost realizate la studiourile MediaPro Pictures Buftea sub bagheta deja celebrei Ruxandra Ion și a lui Iura Luncașu. ”Lacrimi de iubire” a fost difuzat timp de 8 luni, având în total un număr de 200 de episoade. Fiecare episod are o durată de 45-55 de minute. În vara anului 2006 a fost produs și un film cu același nume. Succesul telenovelei a ajuns și în țări precum Bosnia și Muntenegru, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Kazahstan, Kargazstan și/sau Azerbaidjan. Tema muzicală principală se numește „Lacrimi de Iubire”. La final se cântă „Doar Tu”, ambele piese fiind cântate de Adela Popescu și se regăsesc pe albumul ”Lacrimi de iubire”. Printre numele grele din distribuție se numără actorii Adela Popescu, Dan Bordeianu, Lucian Viziru, Nicole Gheorghiu, Constantin Cotimanis, Carmen Tănase, Elvira Deatcu sau Mihaela Bărluțiu. Acțiunea principală se concentrează asupra familiei Varlam, una dintre cele mai bogate din România.

7. Secretul Mariei

Este prima telenovelă românească ce a fost coprodusă de La Dolce Vita Productions și Intact Production.. Serialul a fost difuzat pe postul de televiziune Antena 1 între anii 2005 și 2006, având un total de 115 episoade. Fiecare episod are o durată de 60 de minute. Temă muzicală de început se numește ”Secretul Mariei” și este interpretată de Smiley și Delia. Serialul a înregistrat cote maxime de audiență, audiențe ce nu au mai fost egalate până în acest moment de nici o altă telenovelă românească. La realizarea lui a lucrat o echipă formată din profesioniști români de prima mână, alături de o echipă străină. A fost regizat de Enrique Acosta, iar scenariul a fost scris special pentru piața românească de către Claudio Lacelli, după un scenariu original argentinian. Povestea telenovelei orbitează în jurul vieții gemenelor Maria și Lorena, care sunt gemene identice. Cele două fete au personalități complet diferite și acest lucru le-a făcut să ajungă în puncte diametral opuse în viață.

8. Păcatele Evei

Este o telenovelă difuzată pe Acasă TV în anul 2005. Este produsă de celebra Ruxandra Ion, supranumită și ”Mama telenovelelor românești”, cu ajutorul MediaPro Pictures. Serialul este format din doar 1 singur sezon ce conține 45 de episoade. fiecare episod are o durată de 50 de minute. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Oana Zăvoranu și Alexandru Papadopol. Din distribuție mai fac parte și: Diana Dumitrescu, Lili Sandu, Razvan Fodor, Maria Dinulescu, Pavel Bartoș, Bianca Neagu, Tora Vasilescu și mulți alții. Succesul a fost de scurtă durată, din păcate.

9. Mondenii

Este un serial de parodie produs de Paprika și difuzat între anii 2006 și 2014 de Prima TV. Primul episod a fost difuzat pe 5 septembrie 2006, având o durată de 30 de minute. Are 6 sezoane cu un număr total de 114 episoade. 5 actori intră în pielea personajelor mondene din România: Mirela Zeța, Andreea Grămoșteanu, Mihai Bendeac, Dragoṣ Stoica și Angel Popescu. Serialul ”Mondenii” a fost difuzat, de asemenea, în Statele Unite ale Americii în anul 2007 și în Italia, în anul 2008. Cele mai prezente personaje ale serialului au fost: Andreea Marin Bănică, Ștefan Bănică Jr., Gigi Becali, Mihaela Tatu, Mihaela Rădulescu, Traian Băsescu, Elena Udrea, Marian Vanghelie, Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană, Mircea Solcanu, Nikita, Diana Munteanu, Simona Sensual, Ionuț Dolănescu, Simona Pătruleasa, Andreea Esca, Leonard Doroftei, Cristian Tudor Popescu și Magda Ciumac. Din al doilea sezon, difuzat începând cu data de 13 septembrie 2007, apar rubricile:  „Știri Mondene“, „Zodiac Monden“, „Bucătăria Mondenă“, „Teleshopping“ și „Te crezi mai prost decât un repetent de clasa 1?“

10. Inimă de țigan

Este o telenovelă românească difuzată de postul Acasă TV în perioada 1 octombrie 2007-1 iunie 2008. Serialul are 126 de episoade, în total, și a fost urmat de serialul ”Regina”, serialul ”State de România”, serialul ”Moștenirea” și filmul de lung-metraj ”State de România, student la Sorbona”. Telenovela a avut mare succes și în alte țări ca: Bosnia și Herțegovina, Croația și Muntenegru sau în America Latină, în Columbia, Guatemala, Costa Rica, Chile, Bolivia etc. Din distribuție fac parte actorii: Denis Ștefan, Andreea Pătrașcu, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Gheorghe Visu, Carmen Tănase, Florin Zamfirescu, Florina Cercel, Vlad Zamfirescu și mulți alții.