Teroriștii de la Stat Islamic n-au șomat în pandemie: cum s-au folosit de internet pentru recrutări

Teroriștii de la Stat Islamic n-au șomat în pandemie: cum s-au folosit de internet pentru recrutări

Pe perioada pandemiei, multe activități s-au desfășurat doar online. Până și organizația teroristă Stat Islamic și-a mutat ”activitățile” acolo.

Organizația teroristă Stat Islamic continuă să recruteze adepți în toată lumea. Pe perioada pandemiei, s-a folosit de internet, iar autoritățile din Marea Britanie au anunțat o creștere îngrijorătoare a conținutului specific unor astfel de grupări. Ba, mai mult, s-a trecut la acțiune.

Regatul Unit a efectuat tot mai multe arestări în rândul adolescenților din cauza unor infracţiuni de natură teroristă. S-a stabilit o legătură între izolarea implementată în lupta împotriva covid-19 şi recrutarea unor tineri de către organizaţii teroriste precum gruparea jihadistă Statul Islamic – sau ISIS.

Organizația teroristă Stat Islamic, recrutări pe internet

Dezvăluirile au fost făcute de ministrul britanic de Externe, Dominic Raab. E un trend îngrijorător, mai ales că tinerii, mulți dintre ei, au fost nevoiți să-și schimbe comportamentele în pandemie. Din cauza anxietății, a incertitudinii și a fricii, ei pot fi convinși ușor să adere la grupări teroriste.

De asemenea, pe perioada pandemiei au crescut nemulțumirea și neîncrederea populației în autorități. De aici și până la radicalizare nu mai e decât un pas.

Autoritățile din Marea Britanie vorbesc despre o creștere cu 7%, în decembrie, în decurs de un an, a ”volumului conţinuturilor teroriste online” şi ”o creştere îngrijorătoare a proporţiei copiilor şi adolescenţilor care sunt arestaţi acum cu privire la delicte teroriste”. Potrivit lui Dominic Raab, Poliţia din Londra estimează că izolări succesive impuse în lupta împotriva covid-19 facilitează ”accesul digital” al ”teroriştilor” la ”cei care sunt probabil cei mai receptivi la poveşti extremiste”.

Recrutarea, accesibilă în pandemie

Ministrul de Externe britanic citează în acest sens gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), pe care o consideră ”cea mai importantă ameninţare teroristă, atât la nivel naţional, cât şi în străinătate”. La rândul ei, deputata laburistă Lisa Nandy, însărcinată cu Afaceri Externe în opoziţie, s-a declarat ”profund tulburată” de modul în care tineri sunt ţintiţi de SI în timpul izolării.

Regatul Unit a fost plasat la începutul lui ianuarie în a treia izolare, iar şcolile aufost  închise în lupta împotriva pandemiei, care s-a soldat cu 123.000 de morţi.

Regatul a fost, în ultimii ani, ţinta mai multor atacuri teroriste revendicate de SI.